Kóserságtól a tűzoltókig: reformhullám Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A költségvetést heves viták után elfogadta a koalíció. Ennek keretében a kormány a pénzügyminisztérium által javasolt reformok egész sorát terjeszti elő. Változások lehetnek a kóser tanúsítványok dolgában, az import rendszerében, a zöld energia terén, valamint a lakásépítés és közlekedés területén.

Liberman, Lapid és Bennett a kormányülésen

A pénzügyminisztérium hónapokkal korábban részletezve tette közzé elképzeléseit, amelyek helyenként vitákat, bírálatot, sőt nyilvános tiltakozást váltottak ki.

A nők nyugdíjkorhatára – ami jelenleg 62 év a férfiak 67 évével szemben – a következő 11 évben fokozatosan 65 évre emelkedik, miközben ösztönözni fogják a felnőttek munkavállalását.

Egy sor intézkedés segíti majd az idősebb nőket. A munkájukat elvesztett idősebb nők 12 hónapos munkanélküli segélyt kapnak. Növelik a dolgozó nők munkatámogatását. A nők szakképzésére külön alapot hoznak létre. Az idősek akár 6000 sékelt kereshetnek havonta a teljes öregségi nyugdíjon felül.

A reformtervek érintik a mezőgazdaságot. Az előző kormányzat idején a farmereknek kedvezve korlátozták az importot és kvótákat határoztak meg, ám ennek hatására az élelmiszerárak 80%-kal nőttek. Most megnyitnák a piacot az importáruk előtt, miközben adócsökkentés, dotáció, a technológiai fejlesztés ösztönzése és az európai szabványok meghonosítása következik, amitől a választék bővülése várható.

A mezőgazdasági reformok ellen tiltakozó izraeli farmerek

A reform érinti a kóser minősítés folyamatát. Erre eddig a Főrabbinátus élvezett monopóliumot. Sok volt a panasz a korrupcióra és a kóser áruk rossz minőségére.

Terv szerint független magánvállalkozások lesznek jogosultak kóser bizonyítványok kiadására, a Főrabbinátus pedig működésüket csak szabályozná és felügyelné.

A közlekedésben is változásokat hozhat a reform. 2024-től a Tel-Aviv és Herzlija nagyvárosi körzeteibe csúcsforgalmi időben behajtók díjfizetésre lesznek kötelezve. Ebből alapot képeznek az infrastruktúra fejlesztésére, hogy a mostani súlyos zsúfoltságon enyhítsenek, többek között metró építésével. Cél a gyors, kényelmes és megbízható tömegközlekedés megteremtése.

Könnyíteni igyekeznek az import-korlátozásokon. A jelenlegi izraeli szabályozás túl szigorú és tiltja egy sor termék – elektromos készülékek, gyermekholmik, élelmiszerek, kozmetikumok stb. – párhuzamos behozatalát.

Az új bankreform értelmében az ügyfelekről szóló információ – beleegyezésükkel –innovatív technológiai szerveknek továbbítható, amelyek értesítik őket az általuk használt szolgáltatásokról, a fizetett díjakról, és a szolgáltató váltástól várható megtakarításról.

Yitzhak Yosef szefárd és David Lau askenáz főrabbi – nem barátai a reformnak

Az oktatás és képzés terén változást jelent, hogy az iskolaigazgatók nagyobb önállóságot kapnak pénzügyi és pedagógiai kérdésekben. A pénzügyminisztérium célszámokat tűzött ki 2030-ra a munkaerő-hiányos gazdasági szektorokban, és olyan szakképzést irányoz elő, amely biztosítja a magasabb foglalkoztatottságot és termelékenységet.

A Szabályozási reform alapja a kockázatkezelés, nemzetközi szabványok meghonosítása, a gazdasági verseny előmozdítása, a megélhetési költségek csökkentése és a kis- és közepes vállalkozások támogatása.

Az országban lakáshiány van, miközben hatalmas területek hevernek kihasználatlanul. Javasolják, hogy a lakónegyedek közelében működő vállalkozások ingatlanjainak akár 50%-án kis lakások építésére lehessen igénybe venni.

Nyugdíjasok tüntetnek kedvezményeik elvonása ellen

Az üzleti engedélyek kiadása reformra szorul. Jelenleg a kiadás feltételeit hét szabályozó határozza meg. Javasolják szervező bizottság létrehozását, amely azon munkálkodna, hogy a követelmények teljesítésének költségei csökkenjenek, az eljárást rövidüljön, és a követelményeket a nemzetközi szabványoknak megfelelően alakítaná.

A kannabisz kivitelének útjában álló bizonyos jogi korlátozásokat eltörölnének. Ezáltal az izraeli vállalatok exportja bővülne és diverzifikálódna, és az ágazat fejlődne.

A kormányzati munka digitalizálásának előmozdításával a közszolgáltatások javulnának. A polgárokat és vállalkozásokat is a fejlett technológiák alkalmazására célszerű ösztönözni.

Jelenleg a tűzvédelmi szabályokat az országos tűzoltóság és mentőszolgálat biztosa határozza meg. A kormány javasolja, hogy azokat a nyugati szabványokhoz igazítsák. A biztos hatáskörét a Kneszet által jóváhagyott rendeletek rögzítik.

A hatékony és tiszta áramtermelés érdekében szabályozók könnyítése célszerű, ezzel fölgyorsíٕtható az elektromos járművek használatára történő áttérés a civil és állami szektorban egyaránt.

Forgalmi adót vetnek ki a cukrozott üdítőitalokra, koncentrátumokra és porokra. Ugyancsak forgalmi adóval sújtják a műanyagot tartalmazó eldobható edényeket, palackokat.

 

Címkék:Izrael, kóser reform, reformok

[popup][/popup]