Izrael: nem kémkedtünk Amerikában

Írta: MTI - Rovat: Politika

Visszautasította az izraeli kormány az amerikai sajtóértesülést…

.

Yuval Steintiz

… amely szerint Izrael kémtevékenységet folytatott volna az Egyesült Államok ellen.

uvál Steinic, a nemzetközi kapcsolatok és hírszerzés minisztere a helyi sajtónak nyilatkozva kijelentette: “ezek a vádaskodások azt a benyomást keltik, hogy valaki megpróbálja aláaknázni az Egyesült Államok és Izrael közti kiváló együttműködést a hírszerzés területén”.

Hozzátette, hogy amerikai kormánytagokkal vagy hírszerzési tisztviselőkkel folytatott egyetlen tárgyalásán sem merült fel az a vád, hogy Izrael Washington ellen kémkedne.

A Steinic által tagadott felvetéseket a Newsweek című, tekintélyes amerikai hetilap közölte meg nem nevezett, amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. A lap a közelmúltban kétszer is írt a témáról, legutóbb például azt, hogy az izraeli kémtevékenység annak idején egészen Al Gore volt alelnökig elért. A Newsweek azt is tudni vélte, hogy a hírszerzés érdeklődésének középpontjában üzleti titkok álltak.

Izrael az úgynevezett Pollard-ügyet követően ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államokban semmilyen kémtevékenységet nem folytat. Jonathan Pollard az amerikai haditengerészet elemzője volt, akit 1987-ben Washingtonban életfogytiglanra ítéltek, mert sok ezer titkos dokumentumot átadott Izraelnek.

A közelmúltban több izraeli miniszter megerősítette, hogy a zsidó állam mindeddig tejes mértékben eleget tett említett vállalásának.

Tel-Aviv szeretné elérni Pollard mielőbbi szabadlábra helyezését, és izraeli sajtókommentárok nem zárják ki, hogy a kémkedésről újabban megjelenő cikkek valódi célja ennek a törekvésnek a megnehezítése.

[popup][/popup]