„Izrael háborús bűnöket követett el Gázában” – állítja a Human Rights Watch

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izraeli Hadsereg cáfolta a Human Rights Watch (HRW) legutóbbi jelentését, amiben – szokás szerint – az a vád szerepel, hogy Izrael háborús bűnöket követett el a májusi 11 napos gázai konfliktus során.

Gázából kilőtt rakéták tartanak Izrael felé május 10-én

A Hadsereg bírálja a 6500 szavas dokumentumot, mert az még csak nem is említi, hogy a Hamász megsértette a nemzetközi jogot, és olyan állításokat tartalmaz, amelyekről már korábban kiderült, hogy nem felelnek meg a valóságnak.

A kedden közzétett jelentés elsősorban négy izraeli légicsapással foglalkozik, amelyek során polgári személyek vesztették életüket. A HonestReporting nevű Izrael-párti NGO elemzése rámutatott, hogy sok vád más meg nem nevezett NGO-któl származik, és semmibe veszi a Hamász részességét a gázai halálesetekben.

„Sajnáljuk, hogy a HRW jelentése megismétli a korábban felhozott és megcáfolt vádakat, ahelyett, hogy elítélné a nemzetközi jognak a Hamász és más terrorszervezetek általi nyilvánvaló megsértését. Ezek a terroristák hadműveleteket indítanak mecsetekből, iskolákból és kórházakból és folyamatosan veszélyeztetik az izraeli polgári lakosságot” – áll a CAHAL válaszában.

Nyilvánosságra hoztak egy képet, ami valószínűsíti, hogy a május 10-i Beit Hanoun településen becsapódott rakétát a Gázai-övezetből indították. Ezzel szemben a HRW jelentése azt állította, hogy a robbanást „izraeliek által kilőtt rakéta” okozta.

„A Hamász szándékoltan fegyverraktárnak használ civilek által sűrűn lakott negyedeket. A CAHAL viszont mindent elkövet, hogy a hadműveletek során a polgári lakosság ne sérüljön” – áll a hadsereg nyilatkozatában.

Honest Reporting – Bassa László

Címkék:Gáza, háborús bűnök, Hamasz, Human Rights Watch

[popup][/popup]