Izrael: érkezik a Pfizer COVID elleni tablettája

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

A szer állítólag ezen a héten érkezik meg Izraelbe.

Paxlovid, az új Covid elleni gyógyszer

Sürgősségi engedélyt kapott az Egészségügyi Minisztériumtól vasárnap a Pfizer Paxlovid, a cég COVID-19 kezelésére alkalmas, szájon át szedhető gyógyszere.

Izrael máris több tízezer adagot rendelt el az Omicron vírusvariáns leküzdésére. A tervek szerint ez már szerdán megérkeznek Izraelbe.

A Paxlovid, amelyet az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága múlt szerdán hagyott jóvá, a világon az első otthoni kezelés során alkalmazható gyógyszer a vírus ellen. Gátolja a proteáz enzim aktivitását, amely szükséges a vírus replikációjához a szervezetben.

A tablettát az enyhe vagy közepesen súlyos betegek a tünetek megjelenését követő első három napon belül vehetik be, 12 óránként 5 napon keresztül.

A Paxlovid megkapta az FDA jóváhagyását, miután egy fázis II/III klinikai vizsgálatban kimutatta, hogy 89%-kal csökkenti a súlyos betegségeket, a kórházi kezelés szükségességét és a halálozást – ha a betegek idejekorán megkapják.

A Pfizer adatai szerint a tabletta hatékonyságát nem befolyásolja, hogy a Covid 19 mely variánsa ellen alkalmazzák..

Naftali Bennett miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, hogy megállapodást írt alá a Pfizerrel (amely már több millió koronavírus elleni oltóanyagot szállított Izraelnek), hogy megkapja a tablettát, amint az megkapta az FDA jóváhagyását.

A Paxlovid és a Merck Molnupiravir, amelyből már több ezer adag útban van az országba, várhatóan kulcsszerepet játszik majd az ötödik hullám elleni küzdelemben Izraelben. jpost.com

Címkék:Covid 19, tabletta

[popup][/popup]