Izrael csak hétfőn, szerdán és pénteken létezzen…

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Interjú Amos Ozzal

Az ismert izraeli író interjút adott a német állami rádió, a Deutsche Welle riportereinek. Oz szerint nem a háború az igazi bűn, hanem az agresszió. Az önvédelmi háború elkerülhetetlen.

Részletek az interjúból.

Amos Oz

Amos Oz: Szokatlan módon szeretném kezdeni az interjút: egy-két kérdést tennék fel az Önök olvasóinak és hallgatóinak. Megtehetem?

Deutsche Welle: Tessék.

1. kérdés: Mit csinálnának Önök, ha az utca túloldalán lakó szomszédjuk kiülne az erkélyre,ölében a kisfiával és elkezdené géppisztollyal lőni az Önök óvodáját?
2. kérdés: Mit csinálnának Önök, ha az utca túloldalán lakó szomszédjuk alagutat ásna az óvodából az Önök óvodájába azért, hogy felrobbantsa az Önök lakását és elrabolja a családját?
Ezzel a két kérdéssel átengedem a folytatást Önnek.

Ezt úgy értsem, hogy Ön támogatja a jelenlegi izraeli offenzívát a gázai övezetben?

Nem, én csak mérsékelt választ támogatok. Rombolják le az alagutakat… és támadják szigorúan a Hamasz támaszpontjait.

Az a probléma, hogy az alagúthálózat egy bonyolult rendszer… A lejáratok középületek és magánházak pincéiben rejtőznek, így házról házra kell őket kikutatni, ami civil áldozatokkal jár. Ugyanez vonatkozik a rakétavetőkre is.

Nos, attól tartok, nincs a világon olyan módszer, amellyel a civil áldozatok elkerülhetők, ha a szomszéd a gyerekével az ölében lövöldöz a mi óvodánkra.

Gáza sűrűn lakott terület, a Hamasz állások óhatatlanul a polgári lakosság közelében vannak…

Ez a Hamasz stratégiája. Ezért vesztes helyzet ez Izrael számára. Az izraeli halottak jók a Hamasznak. De a palesztin polgári áldozatok is jók a Hamasznak.

Hogy nézhetne ki egy rövidtávú megállapodás?

Sajnos a mostani harcoknak csak akkor lesz vége, ha az egyik harcoló fél teljesen kimerül. Ma gondosan átolvastam a Hamasz alkotmányát. Eszerint a Próféta megparancsolja a moszlimoknak, hogy öljenek meg minden zsidót az egész világon. Idéz tovább a Cion bölcseinek jegyzőkönyvéből, kijelenti, hogy a zsidók ellenőrzik a világot… az ENSZ-en keresztül, hogy a zsidók okozták a két világháborút, és hogy az egész világot a zsidó pénz uralja. Így nemigen látok a megegyezésre alternatívát. Én világéletemben a kompromisszumok embere voltam, de azt mégsem mondhatom a Hamasznak, hogy „Gyertek, egyezzünk ki: Izrael ezután csak hétfőn, szerdán és pénteken fog létezni.”

A Hamasz jelenleg azt követeli, hogy oldják fel a Gázai övezet blokádját.

Azt gondolom, komoly nemzetközi, arab és izraeli forrásokat kéne Gázába csoportosítani – cserébe egy valódi leszerelésért. Izraelnek haladéktalanul ezt kéne javasolnia.

Nem azt jelentené ez, hogy a rakétázás hatékony nyomásgyakorló eszköz?

Ha ennek eredményeképpen valóban demilitarizálnák a Gázai övezetet, akkor az izraeliek 80 százaléka egészen biztosan kiegyezne ebben – a jelenlegi harcias hangulat ellenére is.

De jelenleg a hadműveletek folytatásának egyetlen alternatívája az, hogy Jézus Krisztust követjük és odatartjuk a másik orcánkat is. Sosem értettem egyet azzal, hogy odatartsuk a másik arcunkat is az ellenségnek. Az európai pacifistáktól eltérően én sosem hittem abban, hogy a legrosszabb dolog a háború. Szerintem a leggonoszabb dolog az agresszió és az agressziót sajnos csak erővel lehet visszaverni. Ez a különbség egy európai pacifista és egy magamfajta békepárti között… Egy rokonom, aki Theresienstadtban élte túl a Holokausztot, mindig emlékeztette a gyerekeit és unokáit: az ő életét nem a virágokkal felvonuló béketüntetők, hanem a géppisztolyos szovjet katonák mentették meg.

Gadó János fordítása

A teljes interjú angol nyelven itt olvasható.

[popup][/popup]