„Isten irgalmazzon” – jeruzsálemi főrabbi támadja a meleg Kneszet elnököt támogató ortodox képviselőket

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Israel Shlomo Amar, korábban Jeruzsálem szefárd főrabbija, aki az LMBTQ embereket „vadállatoknak” nevezte, „elviselhetetlennek” minősítette, hogy a melegségét nyíltan fölvállaló Amir Ohana Kneszet elnöki pozícióba kerülhetett.

Slomo Amar (Forrás: Wikipedia)

A főrabbi kihasználta az alkalmat, hogy elhordja azokat a vallásos törvényhozókat is, akik támogatták a jelölést.

“Micsoda utálatosságok, és még dicsőítik is őket. Micsoda szégyen. Milyen gyalázat” – mondta Amar nemrég egy előadásában.

“Jaj annak a fülnek, aki ilyesmit hall. Elviselhetetlen. Olyan tisztségre, amit magasztosnak tartanak” – mondta, Ohana nevét nem emlíٕtve.

Amar, aki már több alkalommal sértegette az LMBTQ embereket, korábban „vadállatoknak” is hívta őket. Ő zárja az ultraortodox rabbik sorát a kirohanásokban. Meir Mazuz, a befolyásos haredi rabbi, aki jó kapcsolatokat ápol a kormány számos magas rangú tagjával, szombaton azt mondta, hogy Ohanát „betegség támadta meg” és megvádolta, hogy a halálos áldozatokat követelő 2021, évi Meron hegyi tragédia kapcsolatban áll Ohana szexuális orientációjával.

Ohana Mazuz megjegyzéseire szombaton este válaszolt azzal, hogy „inkább százszor szenvedi az Izrael iránti viszonzatlan szeretetet, mint egyszer az Izrael iránti alaptalan gyűlöletet.”

Vasárnap este Benjámin Netanjáhu elítélte Amar and Mazuz támadásait, az Atyák bölcsességéből (Pirkei Avot), idézve:

„’Szereti, mert a saját képmására alkotta [Isten].’ Minden ember Isten képmásaként teremtetett. Népünk alapvető hite, az emberiség több ezer éve kapta, és ma is ez a hit vezérel bennünket” – mondta a miniszterelnök.

Azon felül, hogy az LMBTQ közösséget „gyalázat”-nak nevezte, Amar azokat a hívő képviselőket is elítélte, akik Ohana jelölése mellett szavaztak.

Ultraortodox képviselők Amir Ohana beszédét hallgatják (képernyőfotó)

“Sajnos úgy tűnik, olyanok is vannak köztük, akiket istenfélőknek tartunk. Még nagyobb szégyen – olyanok, akik a Tórát és a judaizmust képviselik… Isten irgalmazz” – mondta Amar.

A Kneszet  Ohanát csütörtökön választotta meg elnökéül,  közvetlenül az után, hogy bizalmat szavazott az ország 37. kormányának. Ohana a Kneszet első elnöke, aki melegségét nyíltan fölvállalja. Ohana a korábbi kormányokban már betöltött miniszter tisztségeket.

Ohana jelölését sz összes koalíciós képviselő megszavazta – beleértve a harediket és a vallásos cionistákat – kivéve az Egyesült Tórapárti (UJT) Jakov Tesslert, aki külföldön volt.

Szűzbeszédében Ohana köszönetet mondott a galérián ülő szüleinek, akik „olyannak fogadtak el, amilyen vagyok”. Alon Haddadnak, partnetének megköszönte „életemnek csaknem 18 éves második felét”, aki ugyancsak a galérián foglalt helyet gyermekeikkel, Ellával és Daviddal.

Ohana ígéretet tett, hogy a hivatalba lépő koalíció nem fogja megsérteni az LMBTQ személyek jogait. És a Kneszet az ő elnöksége alatt nem tesz semmi rosszat családjaik ellen sem.

Néhány ultraortodox képviselő elfordult a szónoktól, miközben székfoglaló beszédét tartotta, köztük Avi Maoz miniszterhelyettes, a nyíltan meleg-ellenes Noam párt egyetlen képviselője.

A Likud több szélsőjobbos és ultraortodox partnere homofób nézeteit hangoztatta, amennyiben a mostanra betiltott konverziós terápiát méltatták, az „apa” és „anya” szavak használatát pártolták a gender-semleges „szülő” helyett, és a „normális családot” emlegették.

Jichák Pindrus UTJ képviselő, aki a beiktatási beszéd alatt kisétált a teremből, vasárnap a Kan csatornának elmondta: „úgy érezte, joga volt kellemetlenül érezni magát, amikor Ohana a családjáról beszélt.” Az ultraortodox Sasz képviselője fenntartásait hangoztatta az Ynet hírcsatornának:

„Nem örülünk az általa választott irányzatnak, de az egyént nézzük, nem pedig a hajlamait” – mondta Joáv Ben-Cur, aki a Népjóléti Minisztérium vezetője az új kormányban.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:LMBTQ, szefárd főrabbi

[popup][/popup]