Irán új, Izraelt elérő ballisztikus rakétát mutatott be

Írta: ujkelet.live - Rovat: Politika

Irán bemutatta a Kheibar nevű ballisztikus rakétáját, amelynek hatótávolsága 2000 kilométer, robbanófeje pedig 1500 kilogrammot nyom, jelentette csütörtökön az IRNA hírügynökség.

A negyedik generációs, megnövelt hatótávolságú rakéta eléri Izraelt.

Irán kibővítette rakétaprogramját, különösen ballisztikus rakétáit, az Egyesült Államok ellenkezése és az európai országok aggodalma ellenére. Teheráni tisztviselők szerint ez egy pusztán védekező terv, amely az elrettentést szolgálja.

A bemutatón a Templom-hegy makettjét is elhelyezték a kilövő mellé.

Iráné a Közel-Kelet egyik legnagyobb rakétaprogramja. Állítása szerint az új rakéta képes elérni Izraelt és az Egyesült Államok közel-keleti bázisait.

A rakéta a Kheibar nevet a Kr.u. hetedik század végén, az iszlám korai időszakában lezajlott khaybari csata után kapta, ahol Mohamed próféta és hadserege legyőzte az Arab-félsziget zsidó több ezer fős zsidó lakosságát.

„Az üzenetünk Irán ellenségeinek, hogy megvédjük az országot és annak vívmányait. Barátainknak azt üzenjük, hogy segíteni akarjuk a regionális stabilitást” – Mohammad-Reza Astiani iráni védelmi miniszter.

Szavai azután hangzottak el, hogy Herci Halevi vezérkari főnök kedden kifejezetten utalt az iráni ellenségre és a negatív fejleményekre, amelyek Izrael részéről cselekvéshez vezethetnek.

 

Teljes cikk

[popup][/popup]