Gyilkosból áldozat – sorozatunk újabb darabja

Írta: jég - Rovat: Politika

Míg a fősodrú magyar médiában jelenleg inkább kivétel, mint szabály, hogy az izraelieket gyilkoló palesztinokat áldozatként tálalják a közönségnek (ld. itt és itt) , a haladó nyugati médiumok gyakrabban élnek ezzel az eszközzel. (Ld. itt és itt.)

Most éppen a CBSnews hírszerkesztői engedtek zsigeri késztetéseiknek és az izraeli katonalányokra késsel, gépfegyverrel és pokolgéppel támadó palesztin terroristák halálát énekelték meg a tudósítás címében, anélkül, hogy áldozataikra egy szót vesztegettek volna.

CBS 1

 

“3 Palesztint megöltek, ahogy az erőszak kereke forog tovább” – így tálalja a történteket az első címváltozat.

“Ez a cím példátlan szemtelenség, torz és hamis címadás” – reagált az izraeli külügyminisztérium szóvivője, Emmanuel Nahshon. Miután az ügy a Twitteren is végigfutott, a CBS kegyeskedett új címet adni:

CBS 1a

 

“Az izraeli rendőrség megölt 3 állítólagos palesztin támadót” – így  a “javított” változat, mely még mindig fenntartja azt az állítást, hogy a palesztinok áldozatok, csak az izraeliek nevezik őket támadóknak.  A kritikai megjegyzések feltehetőleg ezután sem apadtak el, mert a hírportál néhány óra múlva újabb címet adott a tudósításnak, és ebben már képesnek bizonyult arra, hogy az alapvető tényeket, harmadszori nekifutásra, tudassa az olvasókkal.

CBS 2

 

“Palesztinok rátámadtak két szolgálatot teljesítő izraeli katonára, mielőtt lelőtték őket”.

Arról nem érkezett híradás, hogy a CBS elnézést kért volna tisztességtelen címadásért.

A kormány sajtóirodájának  (GPO) vezetője, Nitzan Chen, bejelentette, hogy a kormány megfontolja: visszavonja az akkreditációt azoktól a médiumoktól, amelyek ennyire botrányos módon tudósítanak.

Címkék:palesztin terror, terror áldozat felcserélés

[popup][/popup]