“Szerencsétlen megfogalmazás” – az Euronews elnézést kér a Szombattól

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Január 4-i cikkünkben élesen bíráltuk az Euronews egyik izraeli tudósítását. Írásunkra az Euronews budapesti irodavezetője reagált. Levelét és szerkesztőnk válaszát alább olvashatják. 

Tisztelt Szerkesztőség,

Kedves Kollégák!

Kert AttilaAz Euronews egyik szombati tudósításba szakmai hiba miatt igen szerencsétlen megfogalmazás került, amely sokak érzékenységét sértheti. A hibát a Szombat.org újságírója ironikus cikkben tette szóvá. A szerkesztőségben megvizsgáltuk, mi vezetett oda, hogy a rossz szöveg megjelenhetett, levontuk a következtetéseket és intézkedéseket tettünk, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló.

A hiba miatt elnézést kérünk nézőinktől és az Önök olvasóitól.

Bízunk benne, hogy a Szombat olvasói a történtek ellenére továbbra is megtisztelik figyelmükkel műsorainkat, hiszen az Euronews jelenleg az egyetlen – politikai és üzleti befolyástól is – valóban független televíziós hírforrás Magyarországon. Szerkesztőségünk következetesen képviselt és betartott szabálya, hogy tudósításaink tárgyilagosak és pontosak legyenek. Különösen nagy figyelmet fordítunk a közelet-keleti konfliktus fejleményeinek alapos, objektív és árnyalt bemutatására.Majdnem három éves tevékenységünk bizonyítja, hogy munkánkban nincsen semmilyen politkai elfogultság vagy részlehajlás.

Hiba azonban, ahogy mindenütt, ahol emberek dolgoznak, itt is előfordul. Harminc hónap, több tízezer tudósítás és riport után most először kellett elnézést kérnünk. Mindent megteszünk, hogy többé ne forduljon elő.

Üdvözlettel,

Kert Attila,

igazgató

Euronews Budapesti Iroda

* * *

Tisztelt Igazgató úr,

Kedves Kollégák az Euronews-nál!

GadoJanosÖrülök, hogy a Szombat kritikai észrevételeire reagáltak. Köszönet a civilizált tónusért. Örülök az önkritikus hangnak.

Ami levelük tartalmát illeti, sajnos nem igazán tudom értelmezni. Nem tudom, hogy az Önök által említett „szerencsétlen megfogalmazás” eredeti tudósításuk melyik mondatára vonatkozhat. Nem tudom, mit jelenthet levelük azon mondata, mely szerint „levontuk a következtetéseket és intézkedéseket tettünk, hogy a jövőben ne forduljon elő hasonló”. Én nem egy szerencsétlen megfogalmazást kifogásoltam, hanem az egész cikk szellemiségét, amely elejétől a végéig következetesen áldozatoknak mutatja be azokat a palesztin késelőket és gázolókat, akik az izraeli civil lakosokat mészárolják, s akiket ezért, nyilvánvaló önvédelemből, lelőttek. Nem igazán hiszem, hogy ilyen szemléleti problémákon egyszeri „intézkedéssel” lehetne változtatni.

E sorok írásakor (január 6, 21 óra) a kifogásolt tudósítás betűről betűre ugyanúgy olvasható honlapjukon.

Örülök, hogy magasra értékelik, elfogultságtól és részrehajlástól mentesnek tartják saját szakmai munkájukat, mely ez esetben csorbát szenvedett.

Kritikai észrevételeinkre továbbra is számíthatnak, de szakmai konzultációra is készek vagyunk, ha Önök igényt tartanak rá.

Üdvözlettel

Gadó János

a Szombat szerkesztője

*

Az Euronews-nak írt válaszunk ma délelőtt okafogyottá vált, mivel a hírcsatorna valóban átírta az egész tudósítást, amelynek szövege most már korrekt és elfogadható.   (Szombat szerk.)

 

 

 

 

Címkék:elfogultság, euronews, Izrael, késelés, merénylet

[popup][/popup]