Fischer Ádám: Vérig sért az emlékmű

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Politika

Verdi Nabucco című operájának Szabadság kórusát énekelték el Fischer Ádám karmester vezényletével a német megszállás áldozatainak emlékműve ellen tiltakozók.

Szabadság téri koncert

Szabadság téri koncert a történelmi igazságért (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Az MTI tudósítása szerint mintegy 300-350-en gyűltek össze kedden a budapesti Szabadság téren, más források szerint némileg többen voltak a demonstrálók.

A karmester azt mondta, azért vállalja újra és újra a demonstráción a közreműködést, mert őt is vérig sérti az emlékmű, ugyanis az ő nagyszüleit is azok hurcolták el, akiknek most kisebbíteni akarják bűneit.

Fischer Ádám elhelyezte Rejtő Jenő egyik regényének példányát az emlékmű tövében. Ezzel utalva azt hangsúlyozta: sokan voltak azok, akiket megaláztak és tönkretettek akkor, amikor még a “láthatáron sem volt a birodalmi sas”.

Rejtő egy volt közülük, ezért legyen ő a jelképe azoknak, akiknek a tragédiájához “semmi köze nem volt a sasnak” – tette hozzá Fischer Ádám a szoborra alakjaira emlékeztetve.

A szervező Szabadságért és Demokráciáért csoport nevében Zoltai Andrea bejelentette, folytatják a több hónapja tartó demonstrációsorozatot, és ezentúl minden vasárnap 16 órakor várják a tiltakozókat a Szabadság térre.

*

Fischer Ádámmal a Szombat szeptemberi számában olvasható hosszabb interjú, ahol testvére, Fischer Iván és más zenészek is beszélnek zenéről, politikáról, zsidóságról, emlékezetről.

Szombat_2014_szeptember_cimlap-728x1024

 

[popup][/popup]