Félő, hogy a Hamász által fogva tartott túszok többsége meghalt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amerikai és izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy a Hamász által október 7-e óta fogva tartott izraeli túszok többségét a fogságban megölték – jelentette szerdán a Wall Street Journal, miközben Kairóban folytatódtak a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról és az ideiglenes tűzszünetről szóló tárgyalások.

Tüntetés Jeruzsálemben a túszokért április 7-én (Fotó:Yonatan Sindel/Flash90)

Bár az IDF megerősítette, hogy a Hamász által október 7-én elrabolt 129 megmaradt túsz közül 34-en meghaltak, a Gázában működő csapatok által szerzett hírszerzési információkra és megállapításokra hivatkozva, a jelentés szerint “izraeli és amerikai tisztviselők magánbecslések szerint a halálos áldozatok száma sokkal magasabb lehet”.

Egyes amerikai becslések szerint a túszok többsége már halott – mondták a lapnak a hírszerzést ismerő amerikai tisztviselők, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a túszokról szóló amerikai információk korlátozottak, és részben az izraeli hírszerzéstől függnek.

A jelentésben idézett amerikai tisztségviselők szerint a túszok egy része valószínűleg a Gáza elleni izraeli csapásokban halt meg a folyamatban lévő háború közepette, míg mások egészségügyi problémákba haltak bele, beleértve az elrablásuk során elszenvedett sérüléseket.

A tisztviselők úgy vélik, hogy a még életben lévő túszokat emberi pajzsként használják a Hamasz vezetősége körül, mélyen a gázai alagutakban elrejtőzve – áll a jelentésben.

A Hamász egyes jelentések szerint jelezte, hogy nem tud 40 élő túszt biztosítani a lehetséges túszalku keretében először szabadon engedendő kategóriába tartozó nők, gyermekek, idősek vagy orvosi ellátásra szorulók számára.

A többi túsz, köztük felnőtt férfiak és fogságba esett katonák szabadon bocsátása külön kategóriába tartozik.

A Kan hírei szerint Izrael ragaszkodott ahhoz, hogy 40 élő túszt kell szabadon engedni az első szakaszban, és hogy a Hamásznak egy másik kategóriába tartozó személyekkel kell pótolnia a hiányt.

A 12-es csatorna hírei szerint David Barnea, a Moszad vezetője, a tárgyalásokban részt vevő izraeli vezető tisztviselő szerdán azt mondta a kabinet minisztereinek, hogy lehetetlen lenne mind a 133 foglyot és a Gázában fogva tartott maradványokat egyetlen tűzszüneti megállapodás keretében kiszabadítani, és hogy az első fázisban legfeljebb 40 embert lehetne kiszabadítani.

A Hamász október 7-i támadásai során elrabolt 253 túsz közül 105 civilt engedtek ki a Hamász fogságából a november végi egyhetes tűzszünet során, négy túszt pedig már ezt megelőzően is szabadon engedtek. Három túszt élve mentettek ki a katonák, és 12 túsz holttestét is megtalálták, köztük három olyan túszt, akit a hadsereg tévedésből megölt. (Times Of Israel)

[popup][/popup]