Fehér újságírónak nem ad interjút Chicago polgármestere

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Lori Lightfoot chicagói polgármester szerdán bejelentette, hogy beiktatásának második évfordulója alkalmából kizárólag színes bőrű újságíróknak ad személyes interjút.

Lori Lightfoot (Forrás: Wikimedia)

Döntését azzal indokolta, hogy lesújtotta őt a tény: még mindig „túlnyomórészt” fehér a chicagói fehér újságírók közössége.

“Azért indultam a választáson, hogy megszüntessem ezt a status quót, amivel már annyian kudarcot vallottak” – tweetelt a fekete bőrű Lightfoot, aki részletes levélben indokolta döntését a városháza újságíróinak. „Nem csak a városházáról van szó. Szégyen, hogy 2021-ben a városi sajtótestületben túlnyomó részt még mindig fehérek dolgoznak. Pedig a város több mint fele feketeként, latinóként, ázsiaiként vagy őshonos amerikaiként tekint magára” “

Noha a lépés nem példa nélkül való, a városi – és a tágabb – sajtótestület heves kritikával fogadta a döntést, amiért kérdőre vonták a polgármestert.

A Chicago Tribune riportere, Gregory Pratt – aki egyébként latino – visszamondta a Lightfoottal készítendő interjút, miután a polgármester a tiltakozás ellenére is ragaszkodott a döntéshez.

USA Today

Címkék:Chicago, polgármester

[popup][/popup]