EU-segély: humanitárius vagy politikai akció?

Írta: kitekinto.hu - Rovat: Politika

Nyolc Európai Uniós ország követeli Izraeltől, hogy fizesse vissza az uniós támogatásokból épült, de Izrael által  lebontott és elkobzott mobil épületek árát vagy állítsa vissza azokat – írja a The Times of Israel.

Jabal-al-baba beduin település a Nyugati Parton. A háttérben Maale Adumim izraeli város

A zsidó állam a közeljövőben fogja készhez kapni a levelet, melyet Belgium vezetése mellett Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Svédország, Dánia, Luxembourg és Írország látott el kézjegyével.

Az épületeket óvodaként és kisgyermekek oktatására használták, de Jeruzsálem szerint a létesítmények a palesztin területi követeléseknek szolgáltak alapot és nem kaptak rá építési engedélyt. Palesztin aktivisták és EU diplomaták szerint azonban túlságosan nehéz építési engedélyt szerezni, ezzel pedig Izrael gyakorlatilag megtiltja a fejlesztéseket, beruházásokat a C területen élő palesztinok számára.

Izrael még augusztusban szedett szét egy épületet a beduin Jabal al-Baba településen, melyben 25 gyermek óvodai képzését és egy kis általános iskolát működtettek. Ezenfelül egy iskolaként használt épületről leszerelték a napkollektorokat – az uniós országok ezért vagy a helyreállítást, vagy az eszközök megtérítését, 30 ezer eurót követelnek, egyenként.

Jeruzsálem szerint ugyanakkor nem humanitárius segítségről van szó, hanem jogtalanul és koordináció nélkül végrehajtott fejlesztésekről, amik a palesztin területi követeléseket erősítik.

A projektek mind az EU izraeli missziójának égisze alatt valósultak meg Ciszjordánia C-területén, ahol akár 300 ezer palesztin is élhet, de itt található az összes izraeli település is. Az arab lakosság 180 faluba tömörül, melyek nagy részét a zsidó állam nem ismeri el, az ilyen településeken gyakran a legalapvetőbb infrastruktúra is hiányzik.

A palesztin építési jogokért küzdő, izraeli építészekből álló Bimkom szerint a területen a lerombolt objektumok száma a tíztől akár a százig is terjedhet évente – zárul az írás.

 

[popup][/popup]