Elmarad az Eurovízió nagy londoni záróbulija – Izrael miatt, persze

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Eurovíziós Dalverseny záróeseményeit megaképernyőn közvetítő londoni szuperbuli elmarad – közölte a helyet biztosító Rio Cinema és a szervező Eurovision Party London.

London: Palesztinpárti tüntetők tűzszünetet követelnek, valamint Izrael kizárását az Eurovíziós fesztiválról

“Az Eurovision Party London szervezőivel folytatott megbeszélést követően közösen úgy döntöttünk, hogy idén nem vetítjük az Eurovíziós Dalfesztivál nagydöntőjét, amíg Izrael versenyben van” – áll a Rio Cinema X-en megjelent közleményében. “Az Eurovision Party London évek óta a Rio Cinema szeretett partnere, és a jövőben is együtt fogunk működni velük. Szilárdan hiszünk abban, hogy az Eurovíziós Dalverseny képes összehozni az embereket szerte a világon, és ha a befogadás, az egyenlőség és az egyetemesség alapértékeit betartják, akkor valódi jótékony erő lehet. Továbbra is szervezünk adománygyűjtő eseményeket az általunk támogatott jótékonysági szervezetek, köztük az Orvosok Határok Nélkül és az Orvosi Segély Palesztináért számára.”

Az Eurovision Party London hozzátette: “A Rio Cinema-val és annak kuratóriumával folytatott megbeszéléseket követően nehéz szívvel, de közösen úgy döntöttünk, hogy idén nem vetítjük az Eurovíziós Dalfesztivál nagy döntőjét. Szilárdan hiszünk abban, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválnak megvan az ereje ahhoz, hogy összehozza az embereket szerte a világon, és ha a befogadás, az egyenlőség és az egyetemesség alapértékei érvényesülnek, akkor valódi jótékony erő lehet. Saját szlogenünket szem előtt tartva reméljük, hogy hamarosan újra mindannyiunkat egyesít a zene.” (United by Music)

Noel Curran, az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszolgáltatók Uniójának (EBU) főigazgatója reagált a pro és kontra elhangzott nyilatkozatokra.

“Megértjük az aggodalmakat és a mélyen gyökerező nézetletéréseket a jelenlegi közel-keleti konfliktus körül. Nem tudunk közönyösek maradni mindazok mélységes szenvedése miatt, akiket ez a szörnyű háború érint. Az Eurovíziós Dalfesztivál azonban politikamentes zenei esemény és az EBU tagjainak számító közszolgálati műsorszolgáltatók közötti verseny. Nem kormányok közötti verseny. Tisztában vagyunk azzal, hogy sokan követelik Izrael kizárását az idei versenyből, ugyanúgy, ahogyan 2022-ben, az ukrajnai inváziót követően kizártuk az orosz műsorszolgáltatót”.

“A háborúk és konfliktusok közötti összehasonlítások összetettek és bonyolultak, és politikamentes médiaszervezetként nem a mi feladatunk, hogy összehasonlításokat tegyünk. Az EBU csatlakozik más nemzetközi szervezetekhez, beleértve a sportegyesületeket és -szövetségeket, valamint más nemzetközi testületeket, amelyek hasonlóan fenntartották befogadó álláspontjukat a nagy versenyek izraeli résztvevőivel szemben. Továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál politikamentes esemény maradjon, amely a zene révén továbbra is egyesíti a közönséget világszerte” – tette hozzá Curran.

Variety.com

[popup][/popup]