CPAC konferencia: izraeli lap Bayer Zsolt fölszólalásáról

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„A zsidókat „bűzlő végterméknek’ nevező magyar újságíró felszólal a CPAC konferencián” – ezzel a címmel indítja tudósítását a Times of Israel.

Bayer Zsolt felszólalása a konferencián

Az USA konzervatív körei által szervezett Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference, CPAC) első európai rendezvényét Budapesten tartotta a múlt héten. A konferencián ismert politikusok, közéleti és média személyiségek vettek részt és szólaltak föl.

A Times of Israel tudósításában Bayer Zsoltra fókuszál aki a The Guardian szerint 2011-ben a brit zsidókat „bűzlő végterméknek” nevezte. Későbbi megnyilvánulásai, véleménycikkei többször is kiváltották a magyarországi zsidóság heves tiltakozását. „a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik.” – írta 2013-ban, egy véres kocsmai verekedést követően. Két évvel később, a menekülthullám idején azt nyilatkozta, hogy minden tizennégy éven felüli migráns potenciális gyilkos.

A Guardian cikke rámutat, hogy Bayer egyike a Fidesz alapító tagjainak. „Példaértékű újságírói tevékenységéért” – az erdélyi magyarságról, és a Gulág magyar áldozatairól szóló írásaiért – 2016-ban lovagkereszttel tüntették ki.

A CPAC konferencia magyarországi megrendezése az amerikai jobboldal és Orbán autokrata rendszere közötti egyre szorosabb kapcsolatokat jelzi – kommentálja az izraeli lap. 12 éves kormányzása alatt az Orbán által meghirdetett „illiberális demokrácia” az Európai Unióban rosszallást váltott ki, sőt Magyarország ellen jogállamisági eljárás is indult, miközben az amerikai jobboldal üdvözölte kemény föllépését migrációs és LMBTQ ügyekben.

A konferenciát megnyitó beszédében a magyar miniszterelnök Magyarországot a konzervatív keresztény értékek európai bástyájaként jellemezte, és sürgette, hogy az USA konzervatív körei küzdjék le a progresszív liberális dominanciát a közéletben.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Bayer Zsolt, CPAC

[popup][/popup]