Breaking: orosz tábornok bocsánatot kért a zsidóktól!

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Nyikolaj Patrusev orosz nemzetbiztonsági tanácsadó hivatalosan bocsánatot kért, amiért helyettese újpogány kultusznak minősítette a Chabad Lubavits mozgalmat. A zsidó közösség szóvivője értékelte a visszakozást, mondván, hogy orosz tábornokok ritkán kérnek bocsánatot az antiszemita kijelentésekért .

Nyikolaj Patrusev (Forrás: Wikimedia commons)

Alekszej Pavlov, a nemzetbiztonsági tanács titkára a hét elején a kormány hivatalos szócsövének számító Argumenti i Fakti hetilap hasábjain megjelent cikkében a Chabad-Lubavics mozgalmat felsőbbrendűséget hirdető újpogány kultusznak nevezte. A Chabad a 18.században Oroszországban keletkezett haszid irányzat; jelenleg az Oroszországban működő zsidó vallási vezetők nagy többsége a lubavicsi irányzathoz tartozik.

Berel Lazar oroszországi főrabbi, aki ugyancsak Chabad-Lubavics mozgalom tagja, azonnal tiltakozott. Pavlov állítását „vulgáris antiszemitizmusnak” minősítette, és felhívta az orosz hivatalosságokat, kövessék példáját.

Baruch Gorin az oroszországi zsidó közösségek szóvivője a Kan izraeli tévécsatornának nyilatkozva kijelentette, hogy a cikk visszalépést jelent az intézményesített antiszemitizmus irányába, ami a Szovjetunióra, korábban pedig az Orosz Birodalomra volt jellemző. Gorin hozzátette, hogy ez „a zsidó jelenlét végét jelentheti Oroszországban”.

Berel Lazar főrabbi és Vlagyimir Putyin (forrás: Hassidout.org)

A Pavlovra zúduló kritikára válaszul Nyikolaj Patrusev, a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke cikkben bírálta helyettese véleményét.

„A. A. Pavlov cikke hibás megállapítást tartalmazott a lubavicsi haszidokról… Elnézést kérek a cikk olvasóitól, és szeretném kijelenteni, hogy az nem tükrözi A.A. Pavlov személyes véleményét, még kevésbé pedig a Nemzetbiztonsági Tanács hivatalos álláspontját… A szerző megfelelő lépéseket tett a javításra” – tette hozzá Patrusev, aki korábban az FSZB (Nemzetbiztonsági Szolgálat, a KGB utódja) főnöke volt.

Miután február óta Oroszország háborúban áll Ukrajnával, a Chabad mozgalom komoly erőfeszítéseket tett, hogy távol tartsa magát mindkét féltől. A rabbik nyilvánosan elítélték a vérontást, és annak befejezésére hívtak föl.

Pavlov állításai azonban azt bizonyították, hogy – a fenti erőfeszítések dacára – mennyire bizonytalan a Chabad helyzete Oroszországban.

Amikor Gorint arról kérdezte a The Times of Israel riportere, meggyőző volt-e számára Patrusev cikke Pavlov nézeteiről, és megnyugtató a zsidók helyzetét illetően, a következőket mondta.

„Az első kérdésre a válasz ’nem’, a másodikra ’igen’.”

„A cikk bocsánatkérés volt. Életemben (és nemzedékeken át) először fordult elő, hogy egy orosz tábornok bocsánatot kért a zsidóktól. Ám ez csak részleges bocsánatkérés. Pavlovot nem fogják elbocsátani, ezért nem vagyok teljesen meggyőzve. De Patrusev elnézést kért, így hát kevésbé aggódom” – mondta Gorin.

Pinchas Goldschmidt

Pinchas Goldschmidt, aki korábban moszkvai főrabbi volt, de a háború kitörése után elhagyta az országot, ugyancsak reagált Pavlov cikkére és a zsidóságot érintő intézkedésekre. Csütörtökön felhívással fordult az orosz zsidókhoz, hogy hagyják el az országot.

„Az orosz kormányzat a Chabad, valamint más zsidó szervezetek elleni támadása antiszemita lépésnek minősülnek.”

Goldschmidt arra utalt, hogy az orosz hatóságok támadást intéztek és bírósági eljárást folytatnak a Szochnut (Zsidó Ügynökség) ellen, amely az Izraelbe irányuló kivándorlást szervezi, és zsidó kulturális és oktatási tevékenységgel is foglalkozik.

„Megismételjük felhívásunkat Oroszországban élő testvéreink felé, hogy amennyiben lehetőségük van a kivándorlásra, éljenek vele” – mondta Goldschmidt, aki az európai rabbik konferenciájának elnöke.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Berel Lazar, Chabad Lubavics, Nyikolaj Patrusev, orosz nemzetbiztonsági tanácsadó

[popup][/popup]