Az orosz főrabbi tiltakozik az „újpogányság” vádja ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Alekszej Pavlov, az orosz nemzetbiztonsági tanácsadó helyettese egy cikkében Ukrajna „sátántalanítására” (desatanization) hívott föl. Az általa közzétett listán a Chabad-Lubavics mozgalom „újpogány kultusz” minősítést kapott.

Berl Lazar Putyinnal tárgyal

Berl Lazar oroszországi főrabbi élesen elítélte, hogy a tanácsadó a Chabad-Lubavics haszid mozgalmat felsőbbrendűségi kultusz ápolásával vádolja. Lazar maga is a Chabad- Lubavicsi mozgalomhoz tartozik.

Pavlov az állami Argumenti i Fakti hetilap hasábjain megjelent cikkében azt állította, hogy újpogány kultuszt gyakorló szekták százai működnek Ukrajnában.

Pavlov listáján a Chabad-Lubavicsi mozgalom is szerepel, amelyet a 18. században alapítottak az akkori Oroszország területén, jelenleg pedig igen erős képviselettel rendelkezik a posztszovjet térségben, főleg Oroszországban és Ukrajnában.

„A lubavicsi haszidok hisznek saját felsőbbrendűségükben minden nemzet és nép fölött” – írta Pavlov.

Oroszország ukrajnai hadjárata elsősorban geopolitikai szempontból fontos, ám a háborúnak vallási vonatkozása is van, hiszen az orosz pravoszláv egyház szilárdan támogatja azt és keresztes hadjárathoz hasonlítja.

Ehhez a felfogáshoz illeszkedik Pavlov cikke. „Hiszek a különleges katonai művelet folytatásában: Ukrajna sátántalanítása egyre aktuálisabbnak tűnik” írta.

Mióta Oroszország februárban megindította támadását, a Chabad mozgalom mindkét féltől igyekezett távol tartani magát. Az oroszországi rabbik elítélték a vérontást és síkra szálltak a békéért, de Moszkva elmarasztalásától is tartózkodtak. Határozottabban bírálták Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbit (ő nem lubavicsi) aki úgy döntött, hogy elhagyja az országot és a zsidó közösséget, hogy szabadabban kritizálhassa Vlagyimir Putyint és az általa indított háborút.

Pavlov cikke jelzi a Chabad mozgalom bizonytalan státuszát Oroszországban, és egyben megkérdőjelezi az óvatosan egyensúlyozó politika sikerét.

Válaszul Lazar főrabbi, akit korábban Putyinhoz közel álló vezetőnek tartottak, levélben fordult az orosz hatóságokhoz, hogy ítéljék el Pavlov írását.

„Pavlov úr logikája egyrészt értelmetlen, másrészt vulgáris vagy felszínes antiszemitizmusnak is minősíthető, de leginkább a vérvád egy új formájának nevezhető. Ez annál inkább komoly veszélyt jelent, mert a nemzetbiztonsági tanács tagjának szájából hangzott el. Ezért azonnali és egyértelmű elhatárolódást várunk el a társadalomtól és a hatóságok részéről” – írja Lazar, aki emlékeztetett arra, hogy az oroszországi rabbik 90%-a – hozzá hasonlóan – a Chabad-Lubavics mozgalomhoz tartozik.

Lazar arra hivatkozva utasította el Pavlov állítását – miszerint a Chabad egy magát felsőbbrendűnek tartó kultusz –, hogy széleskörű kapcsolatot tart fönn más felekezetekkel Oroszországban és másutt.

Az utóbbi hónapokban Moszkva az oroszországi Szohnut tevékenységét korlátozta; a szervezet ellen bírósági eljárás indult, mert állítólag szabálytalanul kezelték orosz állampolgárságú személyek adatait. A Szochnut (Zsidó Ügynökség) független szervezet, de szorosan együttműködik Izrael állammal, és fő profilja az alija szervezése, de zsidó kulturális és oktatási tevékenységet is folytat Oroszországban.

Múlt hónapban Putyin figyelmeztette az oroszországi zsidóságot: nem nézi jó szemmel azt, hogy tízezrek hagyták el az országot a háború kezdete óta. Kijelentette: a zsidóknak kötelességeik vannak Oroszország felé.

„Fontos lenne, hogy miközben őrzik lojalitásukat ősi szellemi hagyományaikhoz, az oroszországi zsidók jelentős mértékben járuljanak hozzá hazánk kulturális sokszínűségéhez, az etnikumok közötti kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez, a kölcsönös tisztelethez és vallási türelemhez” – jelentette ki Putyin.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:"sátántalanítás", Berel Lazar, Oroszország, Ukrajnai háború

[popup][/popup]