A volt moszkvai főrabbi menekülésre szólítja fel az oroszországi zsidókat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A zsidó közösség kényes helyzetbe került, miután egy magas rangú orosz nemzetbiztonsági tisztviselő felsőbbrendűséget hirdető szektának bélyegezte a Chabad Lubavics mozgalmat, amely a volt szovjet államokban a legnagyobb befolyással rendelkező zsidó vallási irányzat. Pinchas Goldschmidt volt moszkvai főrabbi válaszul felszólította az orosz zsidókat, hogy meneküljenek az országból.

Pinchas Goldschmidt

Alekszej Pavlov, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács helyettes titkára a kormány tulajdonában lévő Argumenti i Fakti című hetilapnak írt cikkében, amelyben Ukrajna “sátántalanítására” szólított fel, azt állította, hogy az országban többszáz újpogány szekta működik és a Chábád-Lubavics mozgalmat is ide sorolta.

“A lubavicsi haszidok fő elve a szekta híveinek felsőbbrendűsége minden nemzet és nép felett” – írta Pavlov.

Pinchas Goldschmidt, aki egyben az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke is, egy tweetben antiszemitának minősítette a biztonsági tisztviselő megjegyzéseit, az orosz hatóságok más, közelmúltbeli intézkedéseivel együtt.

“Az orosz kormány Chábád elleni támadása, valamint az izraeli Zsidó Ügynökség (Szochnut) elleni támadások mindannyiunk ellen irányuló antiszemita cselekedetek” – írta Goldschmidt, aki az év elején, a háború kitörése után nem sokkal menekült el Oroszországból, miután évtizedekig dolgozott ott.

Goldschmidt arra a folyamatban lévő jogi csatározásra utalt, amelyet az orosz hatóságok indítottak a Zsidó Ügynökség ellen, amely világszerte a zsidók Izraelbe való bevándorlását ösztönzi, de Oroszországban zsidó kulturális és oktatási tevékenységeket szervez.

“Megismételjük felhívásunkat minden fivérünkhöz és nővérünkhöz, akik még Oroszországban maradtak és képesek elhagyni az országot, hogy ezt tegyék” – írta Goldschmidt.

Rabbi Pinchas Goldschmidt on Twitter: “An attack by the Russian government against Chabad as well as the attacks against the Jewish Agency for Israel, are antisemitic acts against all of us. We reiterate our call to all of our brothers and sisters still remaining in Russia and able to leave the country, to do so. / Twitter”

An attack by the Russian government against Chabad as well as the attacks against the Jewish Agency for Israel, are antisemitic acts against all of us. We reiterate our call to all of our brothers and sisters still remaining in Russia and able to leave the country, to do so.

Pavlov megjegyzései komoly félelmeket keltettek az oroszországi zsidó közösségben, amely túlnyomórészt a Chábád mozgalommal azonosul. Berel Lazar orosz főrabbi maga is lubavicsi, akárcsak az ország és a volt Szovjetunió nagy részén működő rabbik túlnyomó többsége.

Az oroszországi zsidó közösség szóvivője, Baruch Gorin, aki szintén a Chábád tagja, az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy Pavlov megjegyzései nem csupán a mezei zsidógyűlölet, hanem az orosz hatóságok hivatalos antiszemita politikájának veszélyét idézik fel.

“Óriási különbség van az antiszemitizmus és az olyan antiszemitizmus között, amely az állami politika rangjára emelkedik. Az elmúlt évtizedekben megszoktuk, hogy ez nem így van, hogy az állami antiszemitizmus le lett törölve Oroszország politikai térképéről, hogy nincs hivatalos antiszemitizmus vagy a zsidókkal szembeni diszkrimináció” – mondta Gorin.

“Most nyomás alatt vagyunk, és azon tűnődünk, hogy vajon az újságban megjelent interjú egy magas rangú biztonsági tisztviselővel az antiszemitizmus hivatalos hullámának kezdetét jelenti-e. Azt hiszem, ez a zsidó jelenlét végét jelentené Oroszországban. A hivatalos antiszemitizmus minden orosz zsidót elűzne az országból” – mondta.

Times of Israel

Címkék:Alekszej Pavlov, Chabad Lubavics, Oroszország, Pinchas Goldschmidt

[popup][/popup]