Bernie Sanders: Zsidó identitásom is alakította nézeteimet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A CNN New Hampshire-ből közvetítette a demokrata párti elnökjelöltek vitáját, amikor egy asszony azt a kérdést tette föl a Bernie Sanders vermonti szenátornak, hogy zsidó identitása „előnyt vagy hátrányt” jelentett-e pályáján.

Bernie Sanders (fotó: Reuters)

„Zsidóságom nagy hatással volt rám. Két tényező formálta nézeteimet. Kevéssé tehetős családban nőttem fel… ami történetesen zsidó volt.”

Gyermekkorában Sanders szívesen lapozgatta „a 2. világháborús nagy képeskönyveket” és „könnyek szöktek a szemébe”, amikor a zsidók sorsáról olvasott.

„Gyermekkoromban fogtam fel, hogy mi mindenre képes az egyik ember a másik ellen a rasszizmus, vagy fehér nacionalizmus nevében – ami akkor a nácizmus volt.” Sanders Brooklynban Holokauszt túlélőkkel találkozott, akik karján látta a tetovált számot. Nemrég öccsével együtt látogatást tett apja szülővárosában, Lengyelországban, ahol megmutattak nekik egy zsidó tömegsírt. Családjából sokan estek a Holokauszt áldozatául.

A 78 éves Sanders sokáig vonakodott zsidó hátteréről beszélni. Ez a 2016-os választási kampány idején változott meg, amikor demokrata színekben indult; ő volt az első zsidó, aki az egyik nagy párt jelöltségéért eséllyel szállt versenybe. Zsidóságát a jelenlegi kampány idején széles körben hangoztatja, bár kritika éri azért, hogy olyan aktivisták támogatását élvezi, mint az Izrael-ellenes – sőt, néha antiszemitizmusba hajló – nézeteket hirdető Linda Sarsour nőjogi aktivista és Rashida Tlaib michigani demokrata képviselő.

A keddi New Hampshire-i előválasztás lesz a demokraták második jelölő szavazása. Az első Iowában volt előző hétfőn, ahol Sanders és az indianai South Bend polgármestere, Pete Buttigieg fej-fej mellett végeztek.

A jpost.com cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:Bernie Sanders, zsidóság

[popup][/popup]