Az NSO állítólag felfüggesztette több ügyfelének hozzáférését a kémszoftverhez

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az izraeli állami rádió szerint az NSO letiltotta több külföldi kormányzati ügyfelének hozzáférését a kémprogramjához, miközben vizsgálja a visszaélésekre vonatkozó állításokat.

„Vizsgálat folyik egyes ügyfelekkel kapcsolatban. Ezen ügyfelek egy része ideiglenesen felfüggesztésre került”- idézte az NSO egyik alkalmazottját az NPR.

A  lépésről magyarul az ujkelet.live tudósít. A forrás nem közölte, hogy mely országokról vagy hány országról van szó, mondván, hogy az izraeli védelmi szabályzat megtiltja a cégnek az ügyfelek azonosítását.

A neve elhallgatását kérő alkalmazott szintén nem kommentálta az esetleges visszaéléseket, amelyeket a cég fedett fel a belső vizsgálat során.

Egy oknyomozó újságírókból álló nemzetközi konzorcium múlt vasárnap arról számolt be, hogy az NSO Pegasus szoftvere – amelyet terroristák és bűnözők nyomon követésére terveztek – értékes eszközzé vált a kormányok számára az újságírók és kritikusok utáni kémkedésre. A jelentésekben NSO ügyfelekként felsorolt országok között van Azerbajdzsán, Bahrein, Kazahsztán, Mexikó, Marokkó, Ruanda, Szaúd-Arábia, Magyarország, India és az Egyesült Arab Emírségek.

A Le Monde francia lap múlt héten arról számolt be, hogy Emmanuel Macron elnök telefonja is szerepel a Marokkó nevében a Pegasus-szoftverrel végzett lehetséges megfigyelési célpontok listáján.

Az NSO nem hajlandó elárulni, hogy mely országok vásárolták meg a szoftvert, és a jelentésben szereplő állítások többségét elutasította.

Az izraeli Védelmi Minisztérium szerdán közölte, hogy tisztviselők érkeztek az NSO-vállalat herzlijai központjába, hogy megvizsgálják a vitatott kémprogram-technológiájának használatát.

Az izraeli kormány által a helyzet kezelésére létrehozott különleges csapat megbeszéléseket folytat az NSO-val, miközben felmérik a diplomáciai, biztonsági és jogi következményeket.

Benny Gantz védelmi miniszter szerdán 10 órás látogatást tett Franciaországban, és azt mondta francia kollégájának, Florence Parlynak, hogy Izrael kellő mérlegeléssel vizsgálja az NSO-val szemben felhozott vádakat.

,,Izrael komolyan veszi az állításokat” – áll a találkozó után kiadott közleményben. ,,[Gantz] megjegyezte, hogy Izrael Állam a kibertermékek exportját kizárólag kormányzati szerveknek hagyja jóvá, jogszerű használat céljából, és csak a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelem megelőzése és kivizsgálása céljából.”

,,Az izraeli védelmi miniszter Parly minisztert arról is tájékoztatta, hogy tisztviselők ma látogatást tettek az NSO irodájában, és Izrael alaposan kiizsgálja a vádakat”.

Gantz részben azért találkozott Parlyval, hogy megossza az NSO Franciaországba irányuló kivitelének kormányzati értékeléséből származó első megállapításokat.

Az izraeli 13-as csatorna riportja szerint a Parlyval folytatott megbeszélésen Gantz közölte, hogy az NSO technológiáját nem használták Macron elnök vagy más helyi tisztviselők telefonjának feltörésére.

Parly tisztázta Gantzcal a „magyarázatokat, amelyeket Franciaország ma vár, és amelyek két országunk bizalmától és kölcsönös tiszteletétől függenek” – mondta a tárca, hozzátéve, hogy ez volt a két ország védelmi minisztereinek első találkozója 2013 óta.

A védelmi minisztérium egyik forrása kedden azt mondta, hogy Parly célja az volt, hogy „megtudja, milyen ismeretekkel rendelkezik az izraeli kormány az NSO ügyfeleinek tevékenységéről, és milyen intézkedéseket hoztak – és hoznak a jövőben -, hogy megakadályozzák, hogy ezeket a rendkívül intruzív eszközöket helytelenül használják”.

Az izraeli 12-es csatorna szombat esti riportja források nélkül arról számolt be, hogy Macron személyesen vette fel a kapcsolatot Naftali Bennett miniszterelnökkel, hogy megbizonyosodjon afelől, az izraeli kormány megfelelően kivizsgálja az izraeli NSO csoport által kifejlesztett kémprogramokkal kapcsolatos vádakat.

A tévécsatorna úgy tudja, hogy Macron kifejezetten Bennettől kért személyes garanciát a kérdés komoly kezelését illetőleg, és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Marokkó is állítólag azon kormányok között van, akik az izraeli vállalat által kifejlesztett kémprogramokat nem rendeltetésszerűen használták.

A Miniszterelnöki Hivatal nem erősítette meg hivatalosan a Macronnal történt beszélgetést, de a riport szerint Bennett egyértelművé tette, hogy az események júniusi hivatalba lépése előtt történtek, mindazonáltal az ügy kapcsán a szükséges döntéseket meg fogja hozni.

Hírek szerint több francia újságíró telefonján is megtalálták a lehallgatás nyomait.

Teljes cikk

támogatás
Pop up banner1

Címkék:NSO, Pegasus kémszoftver

[popup][/popup]