Az izraeli rakéta eltalálta az iráni légvédelmi bázist

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Izrael pénteken egy iráni nukleáris létesítmény közelében lévő katonai bázis ellen intézett rakétatámadást. Ezt állítólag olyan rakétával hajtották végre, amelyet Teherán radarfelderítő rendszerei nem észleltek – ami egyben üzenet volt az iszlám köztársaság számára a zsidó állam elleni jövőbeli támadásokkal kapcsolatban.

Izraeli harci gép előkészítése bevetésre

Az iráni Natanz város közelében lévő légibázis egy létfontosságú és titkos iráni nukleáris üzemet védelmez. A bázis elleni izraeli rakétacsapás, megmutatta, hogy az izraeli haditechnika képes kikerülni és megsemmisíteni az iráni védelmi rendszert – mondta két nyugati tisztviselő a The New York Times-nak.

Az izraeli csapás válasz volt Irán rakétákkal és drónokkal végrehajtott április 13-i támadására, ami csak  minimális károkat okozott.

Az izraeli válaszcsapás eltalált egy S-300-as iráni rakétakilövőt Iszfahán tartományban, mondta két iráni tisztviselő a The Times-nak.

Az újság által megtekintett műholdképek egy sérült radart mutattak egy S-300-as rendszerben az iszfaháni nyolcadik Shekari légibázison, amelynek feladata a natanzi nukleáris létesítmény védelme.

“Az izraeliek eltalálták, amit el akartak találni,” – mondta egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő a Fox News-nak.

A támadásban drónok és legalább egy rakéta vett részt, mondta egy nyugati és két iráni tisztviselő a The Times-nak, amelyek közül egyiket sem észlelték az iszlám köztársaság légterében.

A rakétát állítólag egy izraeli harci repülőgépről lőtték ki, távol Izraeltől és Irán légterétől, ami elkerülte a jordániai légteret annak érdekében, hogy Ammant távol tartsák a konfliktustól.

Irán megpróbálja elbagatellizálni a támadás mértékét, Hossein Amirabdollahian iráni külügyminiszter az NBC News-nak azt állította, hogy a támadásban használt drónok “inkább játékok, amelyekkel gyermekeink játszanak – nem igazi drónok”, ellenben nem tett említést rakétacsapásról vagy a bázis megrongálásáról.

Az iráni állami média gyakorlatilag letagadta a támadást, azt állítva, hogy az a néhány robbanás annak a hangja volt, hogy a légvédelmi rendszer három drónt lőtt ki Iszfahán felett. Azt állította továbbá, hogy  a műveletet “beszivárgók” hajtották végre, nem pedig Izrael.

Szakértők azt mondták a The Times-nak, hogy a közelmúltbeli támadások hosszú távú következménye az lehet, hogy a két regionális ellenség most már közvetlenül támadja egymás területét.

New York Post, fordította George Hirn

[popup][/popup]