Az EMIH imaházat nyit – az önkormányzat problémákat észlelt

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Politika

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) Zsinagógák Hete elnevezésű programsorozatának részeként ma este avatják fel a Jósika utca 4. szám alatti, megújult Kattler Erzsébet-imaházat. A Külső-Erzsébetváros egykor gazdag ortodox zsidó hitéletének utolsóként megmaradt láncszeme minden bizonnyal elnöke, a fáradhatatlan Helfer Tibor önzetlen odaadásának köszönhette, hogy túlélte a zsinagógabezárásokat, és csak az 1980-as évek legvégén fogytak el belőle az imádkozni vágyó hívek.

A Kattler imaház 1991-ben (Fotó: Bacskai Sándor)

A MAOIH közleményei szerint az elodázhatatlan felújítást, akárcsak a Kazinczy utcai Chevra Sász imaházét, külföldi támogatók adományaiból sikerült finanszírozni. Különös, hogy az avatást ennek ellenére az EMIH programjaként hirdetik, mintha saját sikerüknek könyvelnék el a portfóliógyarapodást. A Facebookon látható videón nem Keszler Gábor, hanem Köves Slomó örvendezik egy megtalált mezüzének, és nem Ráv Koppel Reich, hanem a Lubavicsi Rebbe képe látható az alapítása óta askenáz ortodox rítusú imaház megújult falán.

Számomra az is érthetetlen, hogy a Keszler Gábor korábbi közleménye szerint csődközeli állapotba került MAOIH miért a romos, hívek nélküli Kattler renoválásnak mondott átszabására gyűjtött adományt, és miért nem a hitközség egyéb, jóval sürgetőbb kiadásaira, például a Hanna étterem dolgozóinak megtartására próbáltak meg pénzt szerezni.

Azonban a Kattler felújításával ennél jóval nagyobb probléma is van. Ismereteink szerint a munkálatokat engedély nélkül végezték. Az önkormányzati forrásaink szerint a kerülettől sem a munka megkezdése előtt, sem azóta nem kértek építési engedélyt, nem jelentették be a munkát és nem nyújtottak be építési tervet, holott ezek elmulasztását időközben elismerték, sőt ígéretet tettek a hiányzó dokumentumok pótlására, ez azonban nem történt meg.

A Kattler imaház a 2023-as felújítás után. Nem Ráv Koppel Reich, hanem a Lubavicsi Rebbe képe látható az alapítása óta askenáz ortodox rítusú imaház megújult falán.

Jellemző az engedélyek hiányára és a bejelentés elmulasztására, hogy információink szerint az Önkormányzat csupán véletlenül, a Youtube-on látott, a Jósika utcai terveikről lelkesen beszámoló Köves Slomó-videóból értesült a munka megkezdéséről.

Ám az Önkormányzatnak nincs hatósági jogköre, ezért a kerületi vagyongazdálkodó helyszíni szemléje során feltárt szabálytalanságok ellenére sem rendelhette el a felújítás leállítását, azt csak a Kormányhivatal mint építésügyi és építésfelügyeleti hatóság kezdeményezhette volna (a cikk írásakor még nem érkezett tőlük válasz az ezzel kapcsolatos kérdéseimre).

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy forrásaink szerint a kivitelezés az imaterem mellett az azzal szomszédos, önkormányzati tulajdonú, évekig raktárként használt bérlakásra is kiterjedt: egybenyitották az imatermet és az attól teljesen független, külön álló, hitéleti célt soha nem szolgált lakást. E jogtalan tulajdonszerzést tetézi, hogy az építtetők a – szintén önkormányzati tulajdonú – pince bejáratát is részben befalazták, vélhetően raktár kialakítása céljából.

Kapcsolódó cikk:

Felavatták a Jósika utcai zsinagógát – tüntetéssel fűszerezve

[popup][/popup]