Felavatták a felújított Jósika utcai zsinagógát – tüntetéssel fűszerezve

Írta: Bacskai Sándor - Rovat: Politika

Nagy napra virradt a máskor oly csendes, külső-erzsébetvárosi Jósika utca, megújult az egykori Kattler Erzsébet-imaház. Mégpedig rekord idő, alig néhány hét alatt, amint azt az est főszereplője, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija ünnepi beszédéből megtudhattuk.

Díszvendégek a tribünön (Fotó: Bacskai Sándor)

Hogy miért kellett ennyire sietni, nem derült ki. És nincs megállás, nincs idő pihenésre, Köves további 40 (!) budapesti zsinagóga építését tűzte ki célul, számomra kissé erőltetett matekozással: a háború előtt 250 ezer zsidó élt Budapesten, akik nagyünnepekkor nem kevesebb, mint 150 különböző helyen imádkozhattak. Ma 100 ezer zsidó él itt, de csak néhány zsinagóga működik. Beláthatjuk, hogy ez tényleg tarthatatlan.

Miért nem mennek imádkozni a két éve emihesített, Vörösmarty utcai Torász Chájimba vagy akár Óbudára, hümmögnek ilyenkor bután az okoskodók, de Köves mindenkit megnyugtatott, hogy az összes zsinagógájuk tele van.

Hát, nem tudom, hogy a Jósika utcában megjelent emihes rabbik és családtagjaik, szimpatizánsok és érdeklődők, a pogácsás tálakat körülállók, tehát a körülbelül 200-250 fős ünneplő sokadalom férfi tagjai meg tudnák-e tölteni a jelenleg rendelkezésre álló, de a félhivatalos információk szerint messze nem túlzsúfolt EMIH-imaházakat.

Hogy honnan lehet leakasztani 40, imádkozásra alkalmassá alakítható helyet, még kevésbé volt kibontva, nem mintha bármelyik ünnepi beszédben feltétlenül értelmet és kapaszkodót kellene keresni.

A Somré Hadasz – Hitőr Egylet, a régi ortodoxia hívei tüntetéssel fogadták a Chabad-EMIH zsinagógaavatását

A helyfoglalási engedélyt csak a Csengery utcai kereszteződésbe kapott Somré Hadasz Hitőr Egylet tagjai eközben táblákkal és kihangosítás nélküli bekiabálásokkal fejezték ki ellenvéleményüket. A hangjuk mégis jól láthatóan bosszantotta az emelvényen helyet foglaló Köves Slomót és állandó kísérőjét, Soltész Miklós államtitkárt, ennek mindketten verbális tanújelét is adták.

Hegedűs Saul beszédét olvassa (Fotó: Somré Hadasz)

Az Egylet nevében Hegedűs Saul mondott rövid beszédet, szellemes képpel érzékeltetve a csöppet sem vidám helyzetet:

“A Chabad által véghezvitt, drasztikus átalakítás szembemegy a történelmi ortodoxia értékeivel: rosszhiszeműen kicsontozta, kibelezte, majd a húst mint múltat jól átdarálva, saját, rebbefotós fűszerezésével, a bőrbe visszatöltötte – az így készült gefilte fist pedig föltálalja.” „Szó sincs vallásosságról, szó sincs ortodoxiáról: egyszerűen felekezetszédelgők!”

„Jó reggelt, magyar zsidóság! Kelj fel az álmodból, a fotelből, a képernyő elől, és csatlakozz, szerveződj! A feladat nagy, a munkás kevés. De a feladat felemelő és örök, a munkások pedig barátaiddá is válhatnak.”

„Fel kell venni a kesztyűt a műanyag zsidó giccs ellen! Van rá ortodox válasz, neológ válasz, de végső soron minden válasz személyes. A zsidóságnak, az isteni mellett, csak humán fedezete van. A pénz, a hatalom és az erő nem fontos. „Te számítasz; te, aki társaiddal az útkereszteződés előtt állsz. Nem vagy egyedül, és másokat se hagyj egyedül! Salom, salom!” – fejezte be beszédét Hegedűs Saul.

Kapcsolódó cikk:

Az EMIH zsinagógát nyit – az önkormányzat problémákat észlelt

[popup][/popup]