Antiszemitizmus 2017 – amikor már nem is szégyellik

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Kantor Center 2017. évi jelentése a globális antiszemitizmusról.

A héten az Európai Zsidó Kongresszussal (EJC) közösen tartott sajtótájékoztatón tették közzé a Tel-avivi Egyetemen működő Kantor Center 2017. évi jelentését az antiszemitizmus megnyilvánulásairól világszerte.

Eszerint Európa legnagyobb zsidó közösségei azzal szembesülnek, hogy a zsidógyűlölet a II. világháború óta nem tapasztalt mértékben „normalizálódik”, válik a közbeszéd részévé.

Franciaországban, ahol a kontinens legnépesebb zsidó közössége él, az erősödő antiszemitizmust jelezte, hogy egy idős zsidó asszonyt lakása ablakából dobtak az utcára támadói. A tendencia folytatódását jelzi, hogy ebben az évben egy holokauszt túlélő hölgyet saját lakásában szúrtak le és égettek el Párizsban.

„Mindezek oda vezettek, hogy a zsidó közösségek félelemben élnek sokfelé a világban” – jegyezte meg Dr. Moshe Kantor, az EJC elnöke. „Sem a közterület sem a magánterület nem mondható már biztonságosnak, mint ahogyan azt Mireille Knoll brutális meggyilkolása is mutatta nemrégiben. A zsidó közösségek és egyének véleménye, hogy az antiszemitizmus új szakaszába lépett, és az egész földkerekségen szinte mindenütt elterjedt.”

Az Egyesült Királyságban az antiszemita diskurzus a napi politikába is benyomult. „Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt vezetőjeként a jövő miniszterelnöke lehet. Híveinek a közösségi médiában terjedő, a leggonoszabb holokauszt-tagadó, bankár-összeesküvéseket hangoztató megnyilvánulásai a Cion bölcseinek jegyzőkönyvére emlékeztetnek; időnként maga Corbyn beszédei sem mentesek az ilyenektől. Úgy tűnik, a zsidógyűlölet egyre általánosabbá válik.”

A jelentés szerint a szigetországban az antiszemita incidensek száma 2017-ben az előző évhez képest 9%-kal, 361-ről 327-re csökkent. A világ számos helyén viszont ellenkező trend figyelhető meg. Németországban – ahol a zsidó közösség számát tekintve a leggyorsabban növekszik – a 2016-ban észlelt 644-ről 2017-ben 707-re nőtt az incidensek száma. Itt az erőszakos cselekedetek száma 15-ről 24-re emelkedett.

 

Izrael-ellenes tüntetés Svédországban

Dr. Kantor szerint „a klasszikus, hagyományos antiszemitizmus is visszatért: a zsidó szó sértő jelzőként jelenik meg.”

„Az elmúlt években a zsidógyűlölet különféle formákban nyilvánult meg. A radikális iszlámista antiszemitizmus, a szélsőjobb meg a szélsőbal antiszemitizmusa, a magát Izrael-ellenesnek álcázó antiszemitizmus – mindezek most már nyíltan és szégyenkezés nélkül a klasszikus antiszemitizmus érveit használják. A zsidó kizsákmányoló, a zsidó gyilkos, a zsidó bankár. Mintha száz évet léptünk volna vissza az időben.”

A 2017 Annual Report on Antisemitism Worldwide  dokumentumot a Kantor Center for the Study of Contemporary European Jewry készítette.

Az eurojewcong.org cikkét Bassa László fordította 

Címkék:antiszemitizmus jelentés

[popup][/popup]