Ámokfutás és rombolás – avagy a Magyar Művészeti Akadémia és az új NKA döntései

Írta: Szántó T. Gábor - Rovat: Belpolitika, Kultúra-Művészetek, Politika

Van szerencsénk bejelenteni, hogy a Magyar Művészeti Akadémia által elfoglalt Nemzeti Kulturális Alap (NKA) – évtizedes hagyományt megszakítva – más rangos folyóiratok mellett, idén először nem támogatta a Szombat, zsidó politikai és kulturális folyóirat és honlapja, a szombat.org pályázatát sem.

Ököl

Mielőtt bárki antiszemitizmust orrontana, el kell keserítenünk: a helyzet rosszabb. Azt a viccet juttatja eszünkbe, mely szerint a kommunizmus a zsidótörvények hatályának kiterjesztése mindenkire.

Súlyosan magyarellenes döntések sora rombolja a nemzeti kultúrát. A Magyar Művészeti Akadémia által delegált kurátorok nem csupán a folyóirat-finanszírozást akarják átformálni, hanem a magyar szellemi élet egészét.

A deformált ábrázat, melynek körvonalai máris látszanak, torzképet mutat, melyen amellett, hogy sírunk, röhöghetünk is.

Ezeknek tényleg fogalmuk sincs, milyen világban élnek, és mit művelnek.

A Szombat mellett további rangos folyóiratok sora szenvedett el hasonlóan abszurd, vagy tragikomikus döntést. Nem csupán a sajtó és a szellemi élet tajtékzik az ostoba és agresszív lépésektől, hanem immár külföldi diplomáciai testületek, nemzetközi érdekképviseletek is hírt kaptak róla.

Minden abszurdum addig tart, amíg erővel fel nem számolják, vagy amíg a szisztéma önmaga paródiájába nem fordul, és magától össze nem omlik.

Vagy ez, vagy az bekövetkezik. Mi mégis azt javasolnánk: itt az ideje az önkorrekciónak, itt az ideje újraszervezni a kultúra finanszírozására hivatott Nemzeti Kulturális Alapot, száműzve onnan a károkozókat.

***

A Szombat Alapítvány kurátorai: Forrás-Biró Aletta pszichológus, Heller Ágnes filozófus, Komoróczy Szonja Ráhel hebraista és Kovács András szociológus is arra biztatnak, fizess elő a Szombatra, támogasd adományoddal, vagy adód 1%-ával!

Szombat Alapítvány kurátorai

[popup][/popup]