Amerikai zsidók egymilliárd dollárt gyűjtöttek Izraelnek a háború első hónapjában

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Haifai Egyetem Ruderman Program for American Jewish Studies kutatói által héber nyelven közzétett jelentés részletesen bemutatja az amerikai zsidóság “hatalmas mértékű tevékenységét a háború első hónapjában”.

Izrael párti tüntetők Washingtonban november 14-én

A tanulmány szerint a Jewish Federations of North America (JFNA) – a világ egyik legnagyobb zsidó és Izrael-párti jótékonysági hálózata – csak a háború első heteiben több mint 600 millió dollárt gyűjtött össze.

Az így összegyűjtött pénz csaknem kétszerese annak, amit a második libanoni háború idején, 2006-ban gyűjtöttek: az akkor harcban álló Izrael 360 millió dollárt kapott a háborús erőfeszítésekhez.

A szövetségek által összegyűjtött 602 millió dollár messze meghaladta az 500 millió dolláros célt, amelyet az adománygyűjtő kampány kezdetén jelentettek be, közvetlenül október 7-e után, amikor a Hamász terroristái 1200 embert, főként civileket mészároltak le Dél-Izraelben, és 240 embert túszul ejtettek.

A fennmaradó 400 millió dollár az egyéb zsidó kötődésű szervezetek által több kampányban összegyűjtött adományok becsült összege. Ezt a pénzt különböző forrásoknak adományozták, például a Magen David Adomnak, Izrael elsősegélynyújtó szolgálatának, valamint más kórházaknak és Izraelt támogató csoportoknak.

Az összefoglaló jelentés – amelynek címe: “Standing Together: American Jewry and Israel in the First Month of the War” (Összetartás: az amerikai zsidóság és Izrael a háború első hónapjában) különböző forrásokon alapul, mint például “vezető amerikai zsidó szervezetektől származó adatok, valamint a közösség vezetőivel, szövetségi vezetőkkel, rabbikkal, önkéntesekkel és egyszerű állampolgárokkal származó interjúk, tanúvallomások, valamint nyilvános nyilatkozatok”.

Az adományok között “soktonnányi készlet is szerepelt, a higiéniai termékektől kezdve a katonáknak szánt fűtőberendezéseken át az otthonukat elhagyni kényszerülő gyerekeknek szánt játékokig”. Ezek a tárgyak a háború elején különösen fontosnak bizonyultak, amikor a katonák, valamint az Izrael északi és déli részén lévő otthonaikból kitelepített több százezer civi lis sok mindenben hiányt szenvedett.

A pénz- és egyéb adományokon túl az amerikai zsidó közösség a háború i kitörése óta más módon is támogatásáról biztosította a zsidó államot.

A múlt hónapban például több százezer amerikai zsidó és Izrael-párti aktivista töltötte meg a Fehér Ház és a Capitolium között elterülő washingtoni National Mall-t, hogy követelje a Hamász által Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását, és demonstrálja a zsidó állam és a világ zsidó közösségei iránti szolidaritását, az október 7 után nekilendült antiszemita hullám közepette.

Ez volt az amerikai zsidóság történetének legnagyobb tömeget megmozgató demonstrációja és a legnagyobb Izrael-párti gyűlés is az Egyesült Államok történetében.

Algemeiner

[popup][/popup]