Amerikai szenátorok: a Lengyelországban elrabolt zsidó tulajdon ügye nem évül el

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Amerikai szenátorok kétpárti csoportja levélben sürgette Pompeo külügyminisztert, hogy lépjen fel határozottan annak érdekében, hogy Lengyelországban a nácik által elrabolt, majd a kommunisták által államosított zsidó tulajdon után fizessenek kárpótlást vagy szolgáltassák vissza ezeket a javakat.

Mike Pompeo amerikai, és Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a varsói Közel-Kelet fórumon, idén februárban (Fotó: Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski via Reuters)

A levelet Marco Rubio republikánus és Tammy Baldwin demokrata párti szenátorok jegyzik és összesen 88 törvényhozó írta ezeket alá.

„A magántulajdon tisztelete a demokráciák sikerének alapja – szól a levél. – Ezért is fogadtuk örömmel az Ön nyilvános fellépését ez év februárban, Varsóban, amikor felszólította Lengyelországot, hogy tegyen megfelelő lépéseket a Holokauszt áldozatok, családtagjaik és mások magántulajdonának visszaszolgáltatására, akiktől azt a kommunista korszakban azt elkobozták.”

A levél hivatkozik Morawiecki miniszterelnök Pompeónak adott válaszára, mely szerint „Lengyelország ezt a kérdést már megoldotta”. A szenátorok szerint ez a válasz „mélységesen aggasztó. Az ügyet nem oldották meg és nem is fog elévülni.”

„Itt az idő, hogy most, amikor a Holokauszt áldozatai még életben vannak, szavainak tettekkel is alátámasszuk. Felhívjuk Önt: tegyen határozott lépéseket, hogy segítsen megoldani Lengyelországnak ezt az égetően sürgős ügyet” – így a levél. A szenátorok azt is megjegyzik, hogy az EU-ban Lengyelország az egyetlen, amelyik, a háború után 74 évvel, még mindig nem hozott átfogó törvényeket a háború alatt elrabolt tulajdon rendezésére.

A szenátorok, mint a lengyel-amerikai kapcsolatok elkötelezett támogatóikét sürgetik a külügyminiszter határozott fellépését. Fellépésüket üdvözölte Gideon Taylor, a zsidók háborús jóvátételével foglalkozó szervezet, a WJRO egyik vezetője. Taylor arra is felhívta a figyelmet, hogy fogytán az idő. „Napról napra kevesebb Holokauszt túlélő van életben, Lengyelországnak sürgősen orvosolnia kell ezt a történelmi hibát.”

Címkék:holokauszt, Lengyelország, Mike Pompeo, zsidó vagyon

[popup][/popup]