Al-Kudsz nap – Berlinben

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

A felvonulás kezdete előtt többen a tiltás ellenére „Gyerekgyilkos Izrael!”-t kántáltak, a menetben palesztin zászlókat lengettek, Izrael elleni transzparenseket tartottak a magasba.

Tüntetők

Az elmúlt időszakban, Németországban jelentősen megszaporodott a zsidó-ellenes megnyilvánulások száma. Tavaly mintegy húsz százalékkal több antiszemita bűntett vált ismertté, mint egy évvel korábban. Egyre több a személyek és nem jelképek vagy épületek elleni támadás. Ezzel párhuzamosan az antiszemitizmus ellenzői – politikusok és hétköznapi emberek egyaránt – is egyre erőteljesebben hallatják hangjukat.

Ezért különös jelentősége volt az idei ún. Al-Kudsz felvonulásnak Berlinben. Ezt a muszlim böjti hónap, a ramadán végére időzítik. Legelőször Khomeini ajatollah hirdette meg az Al-Kudsz napot 1979-ben, az iráni iszlám forradalom győzelme után: Jeruzsálem „megszállásának” megszüntetésére, ezzel gyakorlatilag Izrael elpusztítására szólított fel. Al‐Kudsz Jeruzsálem arab neve.

Néhány támogató

A demonstráció az utóbbi években rendszeresen durva zsidó- és Izrael-ellenes tüntetésbe torkollott, melyen a Hezbollah hívei, Hamasz-szimpatizánsok, Iránt támogató szervezetek, de német neonácik is szerepet vállaltak. A belügyekért felelős berlini szenátor, Andreas Geisel szerint nem volt jogi alap az idei felvonulás betiltására, igyekeztek azonban ezt szigorúbb feltételekhez kötni. Így például nem volt szabad a radikális iszlámista Hezbollah zászlaját és egyéb jelképeit használni, antiszemita jelszavakat kántálni vagy tárgyakat elégetni.

„Al-Quds-Tag”: Anti-Israel-Proteste in Berlin

An dem von Iran ins Leben gerufene Al-Quds Tag kommt es immer wieder zu antisemitischen Anfeindungen. In Berlin standen sich am Al-Quds-Demonstranten und Pro-Israelische Gegendemonstranten gegenüber. © REUTERS, EPA Link zum Video: https://www.faz.net/-gpc-9nkt3 Link zur Homepage: https://www.faz.net

Mindazonáltal heves kritika érte a berlini vezetést az engedélyezés miatt. Gideon Joffe, a berlini zsidó közösség elnöke így fogalmazott: Ha Németország állami szintű küldetésének tartja Izrael biztonságát, miközben az Al-Kudsz napot engedélyezi, akkor a kettős erkölcs klasszikus esetéről van szó!

Idén mintegy ezerkétszázan vettek részt a meneten. A felvonulás kezdete előtt többen a tiltás ellenére „Gyerekgyilkos Izrael!”-t kántáltak, a menetben palesztin zászlókat lengettek, Izrael elleni transzparenseket tartottak a magasba. Ezzel egy időben visszautasították az antiszemitizmus vádját. „Mi nem a zsidó emberek, hanem a zsidó állam ellen vagyunk”, jelentette ki egyikük. „Ha antiszemiták lennénk, akkor ennek hangot is adnánk.” Köztudomású azonban, hogy antiszemiták a két témát sok esetben tudatosan összemossák.

Ellentüntetők

Becslések szerint szintén ezerkétszázan voltak jelen néhány méterrel arrébb egy ellentüntetésen is. Ötszáz rendőr tartotta távol egymástól a két tábort. A utóbbi felvonulásra zsidó és nem-zsidó szervezetek hívtak fel, melyen ismert politikusok is jelen voltak. Például Felix Klein antiszemitizmus ügyi kormánybiztos, több párt képviselője, Jeremy Issacharoff, izraeli, valamint Richard Grenell amerikai nagykövet. Szolidaritásuk jeleként mindannyian kipát viseltek. „Ha antiszemiták gyűlölködnek, ellent kell állni. Ezért vagyunk itt.” Ezeket mondta Petra Pau parlamenti képviselő a Berliner Zeitung napilapnak. Részt vett az ellentüntetésen Geisel belügyi szenátor is. „Szilárdan állunk az itt élő zsidók és Izrael oldalán” jelentette ki. Egyben követelte, hogy Németország gondolja át a Hezbollahhal kapcsolatos álláspontját. Jelenleg ugyanis csak annak katonai ága tiltott az országban, politikai ága nem. „Ha terrorista szervezetnek minősítenék a teljes organizációt, akkor ezzel egyértelmű jelét adnánk hogy nem tűrjük a gyűlölködést és antiszemitizmust.”

A két demonstráció különösebb összetűzés nélkül ért véget.

Címkék:Al Kudsz felvonulás, Berlin

[popup][/popup]