Akik nem kívánták véleményezni a Sorsok Háza koncepcióját

Írta: Gadó János - Rovat: Politika, Történelem

A Magyar Zsidó Történeti Intézet négy történésze elzárkózott attól, hogy a Sorsok Háza új koncepciójáról véleményt nyilvánítson.

Sorsok Háza (Fotó: Foto: Imago/EST&OST)

Az EMIH Milton Friedman Egyeteme 2018 novemberében létrehozott Magyar Zsidó Történeti Intézetének igazgatója, Gecsényi Lajos történész benyújtotta lemondását az egyetem rektorának, Szatmári Péternek és elnökének, Bodnár Dánielnek.

A lemondás oka az volt, hogy az intézet hatfős történészi gárdáját – kicsit csavaros módon – be akarták vonni a Sorsok Háza projektbe, négy történész azonban ezt ellenezte, mert a projekttel nem kívántak közösséget vállalni.

Ezt megerősítette a Szombatnak Gecsényi Lajos is, aki e-mail-ben ezt közölte velünk:

A Sorsok Háza projekt vezető kurátora, Yitzhak Mais úr június végén meghívta a MFE Magyar Zsidó Történeti Intézete munkatársait, hogy részletesen tájékoztasson bennünket a projekt koncepciójáról. A tájékoztató végén, melyen mindannyian részt vettünk, kérte, hogy a következő alkalommal mondjuk el a véleményünket. Az intézet munkatársainak egy része a következő napokban jelezte, hogy nem kíván egy újabb konzultációra eljönni és véleményt nyilvánítani. Az intézeten belül a témában kialakult véleménykülönbségek arra késztettek, hogy kérjem a felmentésem az egyetem rektorától. Az elmúlt tíz napban viszont az egyetem elnökével és rektorával folytatott beszélgetéseken, elsődlegesnek tekintve az intézet eddig elért eredményeinek megőrzését és a második félévben megoldandó feladatokat, végül megállapodtunk abban, hogy ügyvezető igazgatóként folytatom a munkám.

A Köves Slomó által 2018 szeptembere óta menedzselt Sorsok Háza projekt egyik gyenge pontja, hogy nem tud a honi történész szakmában komoly neveket maga mellé állítani. Az első vonalbeli Holokauszt-történészek nem jelennek meg szakértőként a projekt anyagaiban.

Konrád Miklós

A júniusi IHRA bemutatón is csupán a Köves Slomó által megtartott, vetített előadás egyik oldalán volt látható nyolc név a szakértők közül. Amikor azonban a Magyar Narancs munkatársa megkereste őket, közülük csak kettő (Bíró Ákos és Pelle János) erősítette meg, hogy részt vesznek a projekt munkálataiban. A többiek nem reagáltak a Narancs megkeresésére vagy nem erősítették meg, hogy közreműködnek a projektben. Egyikük, Kovács Tamás, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) jelenlegi igazgatója, pedig egyértelműen közölte, hogy nincsen köze a Sorsok Házához.

Novák Attila (Fotó: Ajpek Orsi)

A Magyar Zsidó Történeti Intézet általunk megkérdezett egyik történész munkatársa nem talált súlyosan kifogásolható részt a Köves Slomó által 2019. június 3-án a Nemzetközi Holokausztemlékezet Szövetség (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA) tagjainak bemutatott 30 oldalas anyagban, de túl általánosnak nevezte azt. Egy másik bennfentes történész viszont „üres marketing szövegnek” aposztrofálta az anyagot, aminek elsőszámú szerzője minden bizonnyal Yitzhak Mais történész, a projekt vezető szakértője. (1983-1995 között a Jad Vasem igazgatója).

Ám a gond minden bizonnyal nem csak a tartalommal volt, hanem azzal is, hogy a Magyar Zsidó Történeti Intézet munkatársait „a hátsó ajtón keresztül” próbálták behúzni a projektbe: ismertették velük a koncepciót, majd felkérték őket, hogy véleményezzék. Így nyilván attól tarthattak, hogy afféle tanácsadó testület szerepébe kerülnek, amihez előzőleg nem kérték a beleegyezésüket.

Paksa Rudolf

Sőt, mint fent idézett forrásunk tájékoztatott: több történész még az Intézethez való csatlakozáskor határozottan jelezte, hogy az Intézet munkatársaként nem kíván a Sorsok Háza projekttel foglalkozni. Erre akkor ígéretet is kaptak, ám mint látható, nem ez történt.

Ezért az Intézet hat történész munkatársából négy (Konrád Miklós, Novák Attila, Paksa Rudolf, Szécsényi András) jelezte: nem kívánják a Sorsok Háza projektet véleményezni. Értesüléseink szerint nem zárkózott el Gecsényi Lajos igazgató, valamint Veszprémy László Bernát és Zinner Tibor. Utóbbi a hírek szerint már meg is írta szakmai véleményét.

Szécsényi András

Gecsényi Lajos erről csak annyit közölt velünk e-mailben, hogy A MFE Magyar Zsidó Történeti Intézete, miként korábban sem, nem áll szervezeti kapcsolatban a Sorsok Háza projekt irányítóival.”

Címkék:Gecsényi Lajos, Konrád Miklós, Köves Slomó, Magyar Zsidó Történeti Intézet, Novák Attila, Paksa Rudolf, Sorsok háza, Szécsényi András

[popup][/popup]