ADL jelentés: az anticionizmus az amerikai egyetemi élet központi elemévé vált

Írta: Szombat - Rovat: Oktatás, Politika

 „Az Izrael mellett kiálló diákokra zúduló gyűlölködő támadások közepette kollégáink és az egyetemek egyre kevésbé érzik biztonságosnak az oktatási intézményeket a zsidó diákság számára.” 

Izraeli katona palesztin foglyokat “végez ki” – Izrael-ellenes performansz a University of California campusán (Fotó: AMCHA Initiative)

Az Anti Defamation League (ADL – Rágalmazás-ellenes Liga) szélsőségeket vizsgáló központja csütörtökön tette közzé éves jelentését Anti-Israel Activism on U.S. Campuses, 2021-2022 címmel. Az ADL a legnagyobb zsidó gyűlölet-ellenes szervezet az Egyesült Államokban. Jonathan Greenblatt ügyvezető igazgatója nyilatkozata szerint: „Az Izrael mellett kiálló diákokra zúduló gyűlölködő támadások közepette kollégáink és az egyetemek egyre kevésbé érzik biztonságosnak az oktatási intézményeket a zsidó diákság számára. Az intézmények vezetőinek meg kell tanulniuk, hogyan lehet fölismerni az antiszemitizmust, és megfelelő választ adni arra, amikor az Izrael-ellenes megmozdulások túllépnek egy  bizonyos határt és zsidógyűlöletbe csapnak át.”

Múlt decemberben az Oregoni Egyetem Hillel diákszervezetének központját megrongálták, és falára ezt írták föl: „Ti gyilkos raszista (sic) f**ok.” 2021. szeptember 10-én a Michigani Állami Egyetemen jelent meg fölirat egy 9/11 emléktáblán: “Israel Forget 2,977 Lives”, nyilvánvaló utalással ara, hogy a New York-i ikertornyok elleni terrorista támadást bizonyos összeesküvés-elméletek igyekszenek Izrael és a zsidók nyakába varrni.

Ugyancsak zsidó diákok voltak szenvedő alanyai annak a zaklatásnak, amikor a Rutgers University zsidó diákszervezetének központja előtt Izrael ellenes tüntetők csoportja szitkozódott és leköpködte a zsidó szervezet tagjait.

A University of Illinois, Urbana-Champaign egyetemén áprilisban egy Students for Justice in Palestine által szervezett tiltakozás alkalmával egy diák kővel dobált meg ellentüntető zsidó diákokat; azóta gyűlölet-bűncselekmény elkövetéséért került bíróság elé.

Az utóbbi időben rendszeres gyakorlattá vált, hogy zsidó diákokat – anticionista alapon –gyakorlatilag kitiltanak különféle diákcsoportokból. Egy ilyen ügyet az Oktatási Minisztérium Állampolgári Jogok Hivatala (ORC) vizsgál.

Saját vizsgálataival párhuzamosan az ADL bővíti online hálózatát, ahová bejelentéseket várnak antiszemita megnyilvánulásokról, és támogatják az áldozatokat. A szervezet képzési modult indított be, továbbá november 10-én “Never is Now” címmel rendezik meg „a világ legnagyobb éves csúcstalálkozóját az antiszemitizmus ellen.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Amerikai Campusok, antiszemitizmus, Izrael-ellenesség

[popup][/popup]