A YouTube letiltotta „Amerika legnépszerűbb antiszemitáját”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A video megosztó portál eltávolította a Louis Farrakhan vezette Nation of Islam csatornáját.

Louis Farrakhan (Kép: Wikimedia)

A cég nyilatkozata szerint Farrakhan csatornája megsértette a gyűlöletbeszéd elleni irányelveket, ezért október 2-án kikapcsolták.

„Szigorú szabályaink értelmében megszüntetjük azokat a csatornákat, amelyek ismételten és súlyosan vétenek politikánk ellen” – hangzik a YouTube nyilatkozatában. Eddig mintegy 25 ezer csatornát zártak be gyűlöletbeszédért. A Nation of Islam tagságának több tízezer egyéni fiókja változatlanul működik.

Farrakhan évtizedek óta hirdeti szélsőségesen antiszemita nézeteit a „gonosz zsidókról”, dicshimnuszokat zeng Adolf Hitlerről, elítéli a „Sátán zsinagógáját”, a zsidókat termeszekhez hasonlítja, akik az amerikai kormányzatot a kezükben tartják. Emellett agresszív homofób nézeteket is hangoztat.

Farrakhan azonban – afroamerikaiként – nem esik olyan szigorú megítélés alá, mint a fehér fajvédők. Ezen a nyáron olyan ismert személyiségek, mint DeSean Jackson amerikai futballsztár, Nick Cannon tévészemélyiség, és a rapper Ice Cube védték és dicsérték Farrakhant és visszhangozták nézeteit.

Július negyedikén, a Függetlenség napja alkalmából elmondott beszédében a lelkipásztor a zsidókat „Isten ellenségeinek” nevezte. Az antiszemitizmus ellen küzdő Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint a beszédre közösségi csatornákon több mint egymilliószor kattintottak, és „Farrakhan a legnépszerűbb antiszemita Amerikában”.

A YouTube platform több fehér fajvédő, így Richard Spencer és David Duke fiókját is eltávolította ebben az évben.

Farrakhant a Facebook már tavaly letiltotta.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:Louis Farrakhan, Nation of Islam, youtube

[popup][/popup]