2018 legdurvább antiszemita incidensei

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az antiszemitizmus ellen küzdő amerikai Simon Wiesenthal Center évek óta nyilvánosságra hozza a tíz legdurvább vagy leginkább figyelemre méltó antiszemita eset listáját.

A pittsburghi áldozatok neve a zsinagóga mellett

2018 arról lesz emlékezetes, hogy az „antiszemitizmus” kifejezés szinte állandóan ott sorjázott a hírekben, és ezen belül is megszaporodtak a zsidó közösségek elleni erőszakos merényletekről szóló jelentések.

Nem meglepő módon a Simon Wiesenthal Center (SWC) listáján első helyen a tizenegy zsidó halálát követelő, október 27-i pittsburghi merénylet szerepel. Az USA történetében eddig a legtöbb áldozatot követelő antiszemita támadást egy Robert Bowers nevű neonáci hajtotta végre, aki állig felfegyverkezve rontott be a Tree of Life zsinagógába, és a vérengzést „Halál az összes zsidóra!” kiáltással indította el.

Az amerikaiak körében uralkodó zavarodottságot látva, hogy ilyen – eddig precedens nélküli – támadás ért zsidó állampolgárokat, a SWC felteszi a kérdést: „Miért éppen most?”

A válasz: „Az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények száma az országban 57%-kal nőtt. A pittsburghi zsinagóga elleni merénylet rámutat: milyen veszélyt rejt magában, hogy a társadalomban a gyűlöletet és intoleranciát nyíltan lehet hirdetni a közösségi médiában és bárhol – mert mindez már nem tabu.”

Louis Farrakhan (Scott Olson/Getty Images via JTA)

A második helyre került Louis Farrakhan, a Nation of Islam szervezet veterán vezetője, akivel már a 2012. évi listán is találkozhattunk.

A 85 éves Farrakhant „náci propaganda terjesztésével” vádolja a SWC, és emlékeztet arra, hogy októberben tartott kirohanásában a zsidókat termeszekhez hasonlította. („I am not anti-Semite, I am anti-termite.”) „Az 1930-as években a náci propaganda a zsidókat férgekhez és patkányokhoz hasonlította, hogy ezzel démonizálja őket. Farrakhan májusban elvesztette twitter profilját, miután három órás beszédben „sátáni zsidókat” emlegetett, majd iráni látogatásán a „halál Amerikára” jelszót hangoztatta. Mindezek ellenére augusztusban, Aretha Franklin temetésén díszhelyre ültették Bill Clinton közelében. A rosszindulatú Farrakhant továbbra is elismerésben részesítik a Women’s March on Washington szervezői, számos választott tisztségviselő, és a szórakoztatóipar több sztárja.” Így a SWC kommentárja.

Az USA egyetemi campusain az utóbbi években megjelent horogkereszt áradat került a harmadik helyre.

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője 2015-ben kerül fel a top-ten listára, és azóta állandó helyet biztosít magának. Ebben az évben ő lett a negyedik. Az SWC szerint „közvetlenül felelős” a pártján belüli antiszemita hullámért az elmúlt három évben, amióta ő lett a pártvezér.

„Júliusban három vezető brit zsidó lap közös cikkben hívta fel a figyelmet ’a zsidó életet fenyegető veszélyre abban az esetben, ha Corbyn alakítana kormányt’” – állapítja meg az SWC. „Egy nyárvégi közvélemény-kutatás szerint a brit zsidók 40%-a fontolgatná a kivándorlást a Labour hatalomra kerülése esetén.” Márpedig ennek megvan a reális esélye 2019-ben, minthogy az Egyesült Királyság jelenlegi kormányzata egyelőre a bizonytalan kimenetelű Brexit ügyeivel kínlódik.

Az antiszemitizmus Izrael-gyűlölettel történő összefonódása is aktuális témának bizonyult. Az UNRWA – az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége – az SWC listáján ötödik helyen szerepel, mivel „ténylegesen segédkezet nyújt ahhoz, hogy a Hamasz a terroristák uralmát építse föl Gázában”.

Az Airbnb nemzetközi szállásközvetítő hálózat turisták elszállásolásával foglalkozik világszerte. A cég novemberben levette a Nyugati Part (West Bank, Júdea és Szamária) izraeli településeit címlistájáról, és ezzel a hatodik helyre került. „A Wiesenthal Center válaszul arra buzdítja a cég ügyfeleit, 400 ezer személyt, hogy más cégnél intézzék szállásfoglalásaikat”.

Hetedik helyen végzett a német Bank für Sozialwirtschaft, mivel folyamatosan bonyolítja az Izrael-ellenes bojkottot koordináló BDS kampányban érdekelt csoportok pénzügyeit. „Az ismert német LGBT szervezet, a holokauszt áldozatról elnevezett Magnus Hirschfeld, felszámolta ott vezetett számláját. A német zsidóságtól érkező tiltakozások süket fülekre találtak, ezért a Keren Hajeszod (a Zsidó Nemzeti Alap) helyi szervezetei is visszavonták a bankban vezetett számláikat.

Gayle Harris

Gayle Harris, Massachusetts állam episzkopális egyházának püspöke a nyolcadik helyre került, miután kiderült: júliusban hamisan állította, hogy személyesen volt tanúja annak, amikor izraeli katonák őrizetbe vettek egy hároméves palesztin gyermeket, egy palesztin tizenévest pedig hátulról lelőttek. Az SWC megszorongatta a püspököt, aki elismerte, hogy „rossz tanácsra hallgatott, és nem ellenőrizte a hírek valódiságát.”

A svéd Karolinska Institute ítéli oda az orvosi Nobel-díjat, viszont jóval kevésbé épületes okokból kifolyólag kapott kilencedik helyet a listán.

Az indoklásban az szerepel, hogy „az idegsebészeti részleg vezetője rendszeresen hátrányos megkülönböztetésben részesített három zsidó orvost, elszakítva őket pácienseiktől, és hátráltatva kutatási tevékenységüket. Ketten megunták a megfélemlítést és diszkriminációt, és felmondtak. Amikor a főnök durva antiszemita üzeneteket posztolt Facebook oldalán, kérték a Wiesenthal Center közbenjárását.”

Az SWC nyilvánosságra hozta, hogy Abraham Cooper rabbi (az SWC vezetője), a dékánhelyettes és a kórház ügyvezető igazgatója közötti egyeztető tárgyalások dacára „a botrányos esetet nem sikerült rendezni 11 hónap alatt”.

Roger Waters

A tizedik hely egy igen ismert személyiségnek, a BDS kampány egyik vezéralakjának, Roger Watersnek jutott. Ő a Pink Floyd együttes basszusgitárosa és énekese volt. „Jele Dávid-csillaggal feldíszített disznó, európai turnéján ilyen lobogó alatt zajlottak a koncertek. Latin-Amerikában tüntettek ellene. De Waters változatlanul igyekszik nyomást gyakorolni zenésztársaira, hogy azok bojkottálják Izraelt.”

 

Az Algemeiner cikke nyomán Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Simon Wiesenthal Center

[popup][/popup]