Miért nem ítéli el a fekete közösség az antiszemita uszítót?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Marvin Hier, az amerikai Simon Wiesenthal Center alapítója és vezetője, valamint Richard Trank író cikkükben értetlenségüknek adnak hangot: hogyan lehetséges, hogy a fekete közösségben senki nem ítéli Farrakhan „lelkipásztort”, a Nation of Islam nagymesterét, aki évtizedek óta gátlástalanul szítja a gyűlöletet a zsidók ellen?

Farrakhan

Ez évi függetlenségi napi beszédét a Revolt TV nevű csatorna közvetítette – miután a Fox televízió elállt a megbízástól. A Revolt TV tulajdonosa egy Sean “Puffy” Combs nevű rapper és dalszerző, akinek vagyonát 885 millió dollárra becsülik. Ő roppant büszke volt a megtiszteltetésre és a Twitteren üzente: „Mindenki megnézheti… kivéve az ijedőseket.”

Hier rabbi szerint a zsidóknak minden okuk megvan a félelemre. Őt Farrakhan uszításai egyenesen Hitler sörkocsmákban elmondott beszédeire emlékeztették.

Farrakhan sok évtizede gyalázza a zsidóságot, akiket termeszeknek nevezett, Hollywoodot pedig a mocsok és degenerált viselkedés melegágyának, ahol férfiakból nők, nőkből férfiak lesznek. A zsidók szerinte a Tóra helyére a Talmudot emelték, és ezzel meghamisították Isten szavát. Utóbb a színesbőrűeket (people of color) óvta attól, hogy COVID-19 ellen beoltassák magukat, mert az oltás az ő megtizedelésükre irányuló összeesküvés része.

A moszlim „lelkipásztor” eszméit lelkese üdvözölték olyan híres rapperek, mint Ice Cube és Snoop Dogg; Melina Abdullah, a Black Lives Matter mozgalom alapítója és Tamika Mallory, a 2017. évi Nők Menete (Women’s March) egyik szervezője. Ismert, hogy DeSean Jackson amerikai futballsztár az Instagramon tett közzé egy részletet Farrakhan beszédéből, amiért utóbb klubja, a Philadelphia Eagles is élesen bírálta. Ezután Jackson bocsánatot kért, amiről Reuben Frank, az NBC sportriportere azt írta, hogy „fogalma sincs arról, hogy sokakat miért is sért a beszéd; mindennek lehet nevezni, csak bocsánatkérésnek nem.”

Snoop Dogg

A zsidó közösség negatív reakciója várható volt, annál sajnálatosabb, hogy fekete hírességek és vallási szervezetek teljes csendben fogadták a gyűlölettel teli antiszemita üzenetet.

A zsidók közül sokan szolidaritásukat fejezték ki az afro-amerikaiakkal George Floyd szörnyű halálát követően. Az amerikai zsidó közösség vezetői síkra szállnak a polgári jogokért, a rasszizmus ellen, a rendőrségi reformokért vívott harcban.

Ugyanakkor az afro-amerikai vezetők közül senki nem ítélik el Louis Farrakhan gyűlöletkeltő retorikáját. Miért hallgatnak, amikor Farrakhan gyalázkodik és nemcsak a zsidókat, de más kisebbségeket, pl. a LMBTQ közösséget sértegeti? – kérdi Marvin Hier rabbi?

Farrakhan hazugságokat terjeszt azokról, akik a járvány ellen küzdenek, amiben több mint 130.000 amerikai, köztük sok színesbőrű vesztette életét.

Marvin Hier

A mostani időkben, amikor vészhelyzettel néznek szembe, a gazdaságot cégek és sokmillió munkahely megszűnése fenyegeti, eljött az ideje a rasszizmus ütötte sebek begyógyításának. A gyűlöletet és az antiszemitizmust elítélni kell, nem támogatni. Farrakhan eszméit el kell ítélni, de kijelentéseit komolyan kell venni.

Amint James Baldwin író mondta: „Nem lehet változtatni minden nyilvánvaló problémán. De semmi sem változtatható meg, amivel nem nézünk szembe nyíltan.”

Ahogyan az amerikai zsidóknak fel kell ismerniük sok-sok fekete amerikai sorsának realitását, az afro-amerikaiak közösségének is meg kell vizsgálnia az amerikai zsidóság valós problémáit – érvelnek a cikkírók. Louis Farrakhan virulens antiszemitizmusa egyike az ilyen problémáknak. Éppen úgy, ahogyan a zsidók el vannak szánva arra, hogy fekete testvéreikkel együtt harcoljanak a faji igazságtalanság leküzdéséért, az afro-amerikaiaknak is zsidó testvéreik mellé kell állniuk az antiszemitizmus elleni harcban.

Emlékezzünk arra, hogy amikor az USA az 1936-os berlini olimpián való részvétel mellett döntött, az igazi nyertes Adolf Hitler volt. Manapság, amikor hírességek és neves sportolók Farrakhan dicsőségét zengik, és az afro-amerikai vezetők csendben maradnak, a gyűlölet a nyertes.

Marvin Hier emlékeztet Martin Luther King Jr. szavaira: „Aki elfogadja a gonoszt, és nem küzd ellene, maga is bűnrészességet vállal.”

The Hill

Címkék:antiszemitizmus, Farrakahn, fekete közösség

[popup][/popup]