„Elnézést, ha a Hitler-idézettel megsértettem valakit”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

DeSean Jackson, az amerikai futball sztárja elnézést kért a Hitlerre hivatkozó összeesküvés elmélet posztolásáért.

Desean Jackson

Az Amerikai Futball Ligában (NFL) szereplő Philadelphia Eagles játékosa, DeSean Jackson kedden bocsánatot kért, amiért az előző napon Instagram Story csatornáján egy zavaros összeesküvés-elméletet terjesztő könyvből[i] tett közzé egy oldalt, a következő szöveg kiemelésével:

„Hitler azt hirdette: ’mivel a fehérek tudják, hogy a négerek Izrael Igazi Gyermekei, és ennek titokban tartásával a zsidók zsarolják Amerikát… A fehér állampolgárok elborzadnak, ha megtudják, hogy rosszul bántak Izrael Gyermekeivel, megkülönböztették és meglincselték őket’”.

A Jackson által posztolt szöveg

Az európai olvasó számára zavarosnak tűnő szöveg háttere az, hogy Amerikában egyes fekete szekták a magukat tekintik az igazi Izrael Gyermekeinek és azzal vádolják a zsidókat, hogy ezt a címet bitorolják és eltitkolják az igazságot.

A bocsánatkérő szöveget a 33 éves futballsztár másnap Instagram videón küldte meg 1,4 millió követőjének:

„Nem állt szándékomban bármely faj vagy nép alacsonyabb rendűnek történő beállítása… Nem irányult senki ellen, semmiképpen, különösen pedig nem a zsidó közösség ellen… Barátaim szeretném, ha megértenétek: elnézést kérek tőletek.”

Jackson azután feltette az inkriminált oldalt, de már feketével törölve szinte mindent, kivéve egy mondatot: „Zsarolni fogják Amerikát, de világuralomra irányuló terveik nem valósulnak meg, ha a négerek tudomására jut, kik is ők valójában.” A könyv itt nyilván a zsidókra utal.

Jackson kommentje: „BÁRKI, AKI ÚGY ÉRZI, HOGY GYŰLÖLET VAN BENNEM A ZSIDÓ KÖZÖSSÉG IRÁNYÁBAN, FÉLREÉRT; NINCS SZĺVEMBEN GYŰLÖLET SENKI IRÁNT. EGYENLŐSÉG EGYENLŐSÉG.” Hozzátette: „Hitler borzalmas fájdalmat okozott a zsidó népnek, ahhoz hasonlót, amit az afro-amerikaiaknak kellett átélniük. Együtt kell küzdenünk az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen. Hibát követtem el, és bocsánatot kérek mindenkitől, akit megsértettem.”

Klubja a Philadelphia Eagles, amellyel három éves szerződést kötött 2019-ben, nyilatkozatban ítélte el az esetet, és Jackson hétfői üzenetét „sértőnek, károsnak és visszataszítónak” nevezte. Joe Banner a klub korábbi elnöke, aki zsidó, „védhetetlennek” minősítette annak tartalmát.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal központ egyik vezetője föltette a kérdést: „Játszhatna-e olyasvalaki az NFL-ben aki David Duke-tól vagy más fehér fajvédőktől jelentetne meg olyan idézeteket, amikben a feketéket démonizálják? Nos, NFL? Nos, Eagles? Mi történt az amerikai sport világában?”

Louis Farrakhan

Jackson hétfőn egy olyan klipet is föltett Instagram Story oldalára, amiben Louis Farrakhan lelkészt, a Nation of Islam antiszemitizmusáról elhíresült vezetőjét idézik, aki „a vírus elleni vakcina káros hatásaira” figyelmeztetett. Farrakhan szerint a vakcina egy összeesküvés része, amellyel ki akarják irtani a Föld lakosságát. (!) Jackson posztolta Farrakhan beszédét és ezt a mggjewgyzést fűzte hozzá: “#farrakhan Ez az ember erős, és én remélem, mindenki látta, és hallotta őt!! Ne legyetek vakok. Értsétek meg, mi folyik itt!!”

A Rágalmazásellenes Liga (ADL), a rasszizmus ellen küzdő legfontosabb zsidó szervezet philadelphiai tagozata „mélységesen aggasztónak” minősítette azt, hogy Jackson támogatását fejezte ki Farrakhan iránt. „Felvettük a kapcsolatot az Eagles klubbal. Követeljük, hogy Mr. Jackson weboldalát profi sportolóként az egység és pozitív hozzáállás jegyében használja, nem pedig elvakult és megosztó eszmék hirdetőjeként. Ismerje meg alaposabban Farrakhan gyűlöletről és antiszemitizmusról szóló történetét.”

Julian Edelman (forrás: Wikipedia)

Julian Edelman, a New England Patriots futballcsapat játékosa – akinek apja zsidó – csütörtök éjszaka telefonbeszélgetést folytatott DeSean Jacksonnal, akinek játéktudását és sportolói kvalitásait magasra értékelte. Megállapodtak abban, hogy együtt tesznek látogatást az USA Holokauszt Emlékmúzeumában Washingtonban, valamint felkeresik a közelben lévő Afroamerikai Történeti és Kulturális Nemzeti Múzeumot. Edelman egy Instagram videón nyilatkozta: „Azután sor kerülhet azokra a kellemetlen beszélgetésekre, amelyekre szükség van ahhoz, hogy valóban hathatós változásokat érjünk el.”

David M. Friedman, az USA izraeli nagykövete üdvözölte a lépést:

„Julian, köszönöm az antiszemitizmus elleni kiállását, és a zsidók és afro-amerikaiak közötti, régen várt párbeszéd megindulását. Nem is gondolnánk, milyen sok a közös bennünk. Nagy dolog volt hallani a híreket Izraelben, és büszke vagyok Önre. Folytatódjék a párbeszéd!”

[i] The Hidden Treasure That Lies in Plain Sight 4: The Day of the Lord and the End of America

Címkék:antiszemitizmus, DeSean Jackson, Farrakhan, összesküvés elmélet

[popup][/popup]