A vészkorszak másodgenerációjának rászorulóit kívánják támogatni

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Sajtótájékoztatót tartott a Mazsihisz, a Mazsök és az Együtt (Jáhád) program a vészkorszak másodgenerációja rászorulóinak megsegítésére kiírt pályázat kapcsán. 

Heisler András, Mazsihisz elnök, Szabó György, a Mazsök kuratóriumának elnöke, Radnóti Zoltán fõrabbi, Szenthe Antónia pszichológus, az Együtt (Jáhád) program vezetõje és Kósa Judit, az Együtt (Jáhád) igazgatója a  sajtótájékoztatón 2019. május 7-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Heisler András Mazsihisz elnök elmondta, a szegények megsegítése mindig is fontos volt a zsidóságban, de a holokauszt utáni időszak ezt a hagyomány-gyakorlatot szétverte. Azóta csak a holokauszt túlélőkről való gondoskodás volt napirendben (Joint, Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány – MAZS), miközben sajátos egészségügyi és lelki terhek jelentkeztek a másodgenerációban is. A kormány és a Mazsök is felismerte a problémát.

Szabó György Mazsök kuratóriumi elnök elmondta, Európában egyedülálló kezdeményezés a másodgenerációsok támogatása, melyet konzorciumban a Mazsihisz, a MAZS-Joint lát majd el a Mazsök és további öt közreműködő szervezettel. A Mazsök 100 millió forintot különített el a célra saját vagyonából, és a kuratórium tagjai egyöntetűen támogatták a kezdeményezést. A vidéki feladatokra 25%-át különítik el a szétosztható pénzeknek, a többi 75% a fővárosra összpontosul.

Radnóti Zoltán főrabbi a hagyomány forrásait elevenítette fel, melyek a jótékonyság kötelességét írják elő.

Szenthe Antónia pszichológus, az Együtt (Jáhád) program vezetője a szakmai szempontokról számolt be, és arról,hogy e támogatás által a másodgeneráció támogatasa átfogóan jön létre. Kovács András szociológiai felmérése alapján a zsidó népesség 30-40%-a érintett lehet, mindazok, akik 1945. október 30. után születtek, így elvben több tízezer ember lehet potenciális jogosultja az ellátásnak, ha jelzi rászorultságát.

A Mazsihisz és a MAZS együtt 76 millió forintot nyertek el a pályázaton.

A Mazsihisz összes létesítménye közreműködik a program szolgálatában. A Szeretetkórház megnyitja szakrendeléseit,  önkéntesek ingyenesen segítenek. Taghitközségek nem pályáznak, hanem az ötleteiket becsatornázzák a központi programba, hogy minél igazságosabb legyen a közösségek ellátása.

Nem passzív segélyezés a cél, hanem összetett tematikus támogatás. Egészségügyi-szociális-mentalis problémák erősítik egymást, így elsősorban az okokat kell felismerni es megoldani.

Mint korábban megírtuk, három kategóriában pályázhattak a szervezetek:

1.Szociális esetkezelés jellegű, szociális segítő tevékenység, támogatások, szolgáltatások
2. Egészségügyi szolgáltatások és támogatások; Gyógyászati segédeszközökhöz való jutás támogatása
3.Pszichológiai, mentálhigiénés és terápiás támogatás

A támogatásban részesülő szervezetek:

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség
Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete
CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat
Wizo Hungary Egyesület
Olajág Otthonok

Kósa Judit az Együtt (Jáhád) igazgatója elmondta, június folyamán zajlik a regisztráció papír alapon és elektronikusan. Jogosult lehet minden a vészkorszak másodgenerációjához tartozó magyar állampolgár (akinek legalább egyik szülője túlélő), aki Magyarországon él, s aki szociális, egészségügyi, fizikai, vagy mentális problémáiról igazolást tud benyújtani.

Minden igénylő csak egy szolgáltatótól kérhet segítséget. A szolgáltatások nyár végén kezdődnek, és a pénzügyi keretek kimerüléséig tartanak.

Mint kérdésekre elmondták, nem pénzügyi juttatás, hanem szolgáltatások nyújtása az ellátás módja. Lesz koordinátor, aki a vidéki régiókat koordinálja, és független szakemberekből állo testület dönti majd el a jelentkezéseket, nyilvános kritériumrendszer alapján.

 

[popup][/popup]