A szélsőjobboldal bemasírozott a szlovák parlamentbe

Írta: Pozsonyi Új szó - Rovat: Politika

Mikor, ha nem most? – kérdezi választási programfüzetének vezércikkében Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (NSĽS) vezetője. A választópolgárok meghallgatták a felhívást, beküldték Kotlebát a parlamentbe. 

A hazai politikai viszonyok ziláltságát jól mutatja, hogy Marián Kotleba az elmúlt tíz év alighanem legsikeresebb jobboldali politikusa. Pályafutását még huszonévesen kezdte a Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) nevű mozgalom élén, amely egyesületként működött, és kemény magyar-, zsidó- és cigányellenes támadásokat vezetett. Kotleba 2003-ban, huszonhat évesen került a mozgalom élére. Besztercebányán informatikatanárként dolgozott, bár később rendszergazdává fokozták le, mert szélsőséges nézeteit diákjai között is terjesztette.
Szlovák Testvériség A Szlovák Testvériség élén országos hírnévre tett szert felvonulásaival, amelyek főként romák megfélemlítését szolgálták, ám időnként magyarlakta településeken (Komáromban, Rozsnyón) is demonstráltak. A Szlovák Testvériség párttá is alakult, ám a Legfelsőbb Bíróság feloszlatta, mert jelképei a náci önkényuralmi rezsimet idézték meg. Egyesületként azonban Kotlebáék tovább működtek és masírozgattak. Kotleba később Besztercebányán neonáci ruhacikkeket árult (boltjának neve az amerikai szélsőséges mozgalomra, a Ku-Klux-Klanra utalt), majd 2009-ben megalapította új pártját, a Mi Szlovákiánk Néppártot. Ebben az évben eljárás is indult ellene szélsőséges mozgalmak népszerűsítéséért, de az illetékes ügyész nem látott okot a vádemelésre. 2012-ben a krasznahorkai vár leégése után került megint a médiafigyelem középpontjába, mivel a helyiek megmentőjének szerepében tetszelgett: el akarta űzni a cigányokat a helyi romatelepről. 2013-ban pedig végre beérett a sok munka gyümölcse: hatalmas meglepetésre megverte a biztos befutónak számító Smer-jelöltet a Besztercebánya megye elnökségéért folyó versenyben. Besztercebányai megyefőnökként azóta számos botrányt robbantott ki, feketén alkalmazott embereket, és ellehetetlenítette a megye uniós támogatását. Kotleba 2014-ben a menekültválság kapcsán kezdett újra erősödni, ő képviselte a legszélsőségesebb álláspontot a pártok közül, a Smert is azzal vádolta, hogy behódol Brüsszelnek. Senki nem számított rá, hogy ez a politika ekkora sikert hozhat a számára.

Mélyen 5% alatt 

Pártját a választások előtt röviddel úgy nevezte át, hogy a saját neve is szerepeljenbenne, így könnyítve meg a szavazók dolgát. Pártjának listáján indult a hírhedt Ján Cuper korábbi HZDS-es képviselő is, illetve számos ismert szélsőséges, például az a Rastislav Rogel nevű színész, akit korábban náci jelszavak használata miatt állítottak bíróság elé, ahol azonban sikerült tisztáznia magát. Kotleba Martin nevű testvére is bejutott a parlamentbe, őt egyébként a pártvezér és megyefőnök a megyei hivatalban alkalmazta eddig, másik testvérével, Marekkal együtt.

Kotleba pártja a választások előtt legjobb formáját hozva is csak tizedikként szerepelt a közvéleménykutatásokban. Martin Slosiarik, a Focus elemzője 2015 decemberében azt mondta lapunknak, lehetnek még tartalékai a pártnak, ám azok nem elegendőek az 5 százalék eléréséhez. Slosiarik ugyanakkor elismerte, hogy a mérések itt tévedhetnek. „Az ilyen jellegű pártoknál számolni kell az úgynevezett rejtőzködő szavazókkal, akik nem vállalják nyíltan a szélsőségesek támogatását. Ezeket a szavazókat a felmérések nem mutatják ki, mert általában egyéb pártok szavazójaként jelölik meg magukat” – mondta az elemző.

Tolvajok és élősködők Kotleba választói programja a következő pontokon alapul: az állam szétrablásának megállítása, a „cigányterror” megfékezése, igazságos szociális rendszer megalkotása, menekültellenesség, az egészségügy helyreállítása, Szlovákia önellátóvá tétele, a „hagyományos értékek” támogatása, a „valódi szlovák hadsereg” kiépítése, a brüsszeli „diktátum” megfékezése és környezetvédelem. A program leegyszerűsített frázisokkal dolgozik, és erősen cigány- és menekültellenes.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]