A koronavírussal fertőzött terhes nők jóval gyakrabban szorulnak kórházi kezelésre

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Technika - tudomány

Az USA Egészségügyi Hatósága (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) felmérése szerint a fertőzött terhes nők körében nagyobb a terhességi komplikációk, így például a koraszülés esélye.

A terhes nők körében nagyobb a kockázata annak, hogy a COVID-19 fertőzés hatására „súlyosabb betegségek” lépnek föl.

„Jelenlegi tudásunk szerint a súlyos betegségek föllépésének kockázata a terhes fertőzöttek körében magasabb, mint a nem terheseknél. A COVID-19 fertőzés megelőzésére előbbieknél nagy hangsúlyt kell fektetni, és a szükséges óvintézkedéseket szigorúan be kell tartatni.”

A CDC 326.335 nő esetét tekintette át, akik bizonyítottan átestek a COVID-19 fertőzésen. A vizsgált személyek mind a 15-44 éves korcsoportba tartoztak. A 91.412, terhességi állapotról nyilatkozó közül 8.207 (9%) bizonyult terhesnek. Az adatokat a bejelentés köteles betegségeket nyilvántartó rendszer elektronikusan rögzítette január 22. és június 7. között, a COVID-19 követő kutatás részeként.

Az eredmények azt mutatják, hogy a fertőzött terhes nők körében jóval gyakoribb volt, hogy kórházak intenzív osztályára (ICU), ott pedig lélegeztető-gépre kerültek, mint a nem terhes betegek esetében. Előbbiek között viszont mindössze 16 halálesetet (0,2%) regisztráltak.

„A COVID-19 vírussal fertőzött terhes nők között 31,5% volt a kórházba szállítottak aránya, míg a nem terhes fertőzöttek között ez a szám csak 5,8%.

A kórházi kezelést krónikus tüdőbántalmak, cukorbetegség és szív- és érrendszeri megbetegedések tették szükségessé.

A koronavírussal fertőzött terhes illetve nem terhes nők között a tüneteket illetően is vannak különbségek. A köhögés és légszomj tekintetében hasonló a helyzet, a terhes nőknél viszont ritkább a fejfájás, izomfájás, hasmenés, láz és hidegrázás.

*

Hogyan próbálják a terhes nők megőrizni egészségüket a COVID-19 járvány idején:

Semmiképpen se hagyják ki a terhességi felülvizsgálatot. Amennyire lehetséges, kerüljék a közösséget. Másokkal történő érintkezés során védjék magukat a COVID-19 fertőzéstől. Tartsanak otthon legalább 30 napra elegendő gyógyszert. Konzultáljanak a terhesgondozóval a tennivalókról. Amennyiben rendellenesség lép föl, azonnal jelezzék. Próbálják a félelmek és szorongások által kiváltott stresszt csökkenteni, ami gyakoribb lehet a járvány idején. Igyekezzenek elsajátítani mentális feszültséget csökkentő technikákat.

A Jpost cikke nyomán Bassa László

 

Címkék:komplikációk, koronavírus, terhesség

[popup][/popup]