A koronavírus súlyos pénzügyi csapás az amerikai zsidó szervezeteknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A reformzsidóság az USA zsidóságának legnépesebb ága. Ernyőszervezete, a Union for Reform Judaism (URJ) szerdán elbocsátásokat jelentett be, a koronavírus okozta gazdasági nehézségekre hivatkozva.

„Sajnos az a helyzet, hogy amennyiben nem csökkentjük a személyi kiadásokat, az URJ jövője kerül veszélybe” – áll abban az e-mailben, amelyet Rick Jacobs rabbi, a mozgalom vezetője küldött az alkalmazottaknak. „A COVID-19 tönkretette bevételi forrásainkat, és csak évek múlva leszünk képesek kiheverni a csapást. Össze kell húznunk magunkat.”

Az elbocsátások a URJ alkalmazottainak 20%-át, azaz 60 főt érintenek, ide értve a Religious Action Centert, a politikai lobby részleget. A szervezet egészére vonatkozó, áprilisban bevezetett 3% és 16% közötti fizetéscsökkentések továbbra is érvényben maradnak. Erről egy anonimitását kérő vezető nyilatkozott.

Korábban a Jewish Federations of North America – az a szervezet, amely pénzügyi támogatásban részesíti a zsidó közösségeket a mostani gazdasági válság idején – elbocsátásokat és a fizetések csökkentését jelentette be. Más zsidó nonprofit szervezetek, zsidó közösségi központok, iskolák és zsinagógák ugyancsak kénytelenek elbocsátani az alkalmazottak egy részét – szerte az országban. A probléma a világban másutt is jelentkezik: Kanada és az Egyesült Királyság két legnagyobb zsidó újságja financiális okokból valószínűleg bezár.

Jacobs e-mail üzenete szerint az URJ, amely valamikor 90 millió USD évi költségvetésből gazdálkodott, a reformzsidóság tevékenységében kulcsfontosságú szerepet játszik. Kétévente konferenciát rendeznek több ezer részvevővel, ahol a mozgalom megújulásáról szóló terveket vitatják meg, döntenek az egyes zsinagógák közötti, valamint a rabbik és zsinagógák közötti vitás ügyekben. A 2008-ban kirobbant gazdasági válság nyomán azonban a gyülekezetek létszáma ötödével csökkent, és sokan már nem tértek vissza az ernyőszervezethez később sem. Arra lehet számítani, hogy a pandémia negatív hatása is hasonló lesz, és többek között érinteni fogja az URJ által fenntartott Hebrew Union College-ot is, ami a reformzsidóság legnagyobb rabbiképző intézménye.

Az ortodox zsinagógák ernyőszervezete, az Orthodox Union, a kóser élelmiszerek engedélyeztetéséből befolyó összegekből tartja fönn magát. A reform mozgalom legfontosabb bevételét a zsinagógák által fizetett járulék jelenti. Az utóbbi években egyre több zsinagóga nyilvánította ki igényét a függetlenedésre; nem kívánnak fizetni a URJ-nek.

A reform mozgalom május elején bejelentette, hogy lemondja mintegy tízezer gyermek nyáron esedékes táboroztatását.

A bejelentések nem csupán a reformmozgalmat, de az egész amerikai zsidóságot érzékenyen érintik.

A Forward cikke nyomán Bassa László

Címkék:koronavírus, reformzsidóság, USA

[popup][/popup]