A Jad Vasém elítélte a lengyel Holokauszt történész elleni fizikai támadást

Írta: Szombat - Rovat: Holokauszt, Politika, Történelem

A Jad Vasem igazgatója elítélte a szélsőjobboldali lengyel parlamenti képviselő támadását a neves holokauszttörténész, Jan Grabowski ellen.

Dani Dajan, a Jad Vasem elnöke

“Ez az incidens újabb mélypont azoknak a kísérleteknek a sorában, amelyeknek célja, hogy elfojtsák a vitát a lengyelek bűnrészességéről, a holokauszt idején zsidó szomszédaik üldözésében és meggyilkolásában játszott szerepükről” – mondta Dani Dayan, a Jad Vasém elnöke.

Jan Grabowski, a lengyelországi Holokauszt egyik legismertebb kutatója a varsói Német Történeti Intézetben tartott előadást, amikor Grzegorz Braun képviselő kiragadta a mikrofont a kezéből, a pódiumhoz vágta, és megrongálta a hangosító rendszert is, mielőtt a rendőrség közbelépett.

„Ez a vandalizmus több, mint egy nemzetközileg elismert tudós elleni visszataszító támadás. Ez támadás a tudományos szabadság, az objektív történetírás és a holokauszt emlékezete ellen” – tette hozzá Dani Dayan.

Grzegorz Braun összetöri a mikrofont (Kép forrása: Jan Grabowski)

Grzegorz Braun lengyel nyelvű nyilatkozatának Google-fordítása szerint a politikus azt mondta, hogy “a lengyel nemzetet védi a történelmi érzékenységünk elleni provokatív támadástól”. Braunt szélsőjobboldalinak és antiszemita összeesküvés-elméletek támogatójának írják le. “Az amerikai birodalom a Lengyelország elleni zsidó zsarolás politikai és katonai eszköze” – mondta egy ízben.

A varsói Lengyel Holokausztkutató Központ 2003-as társalapítója, Jan Grabowski legismertebb könyvei a Hunt for the Jews – Betrayal and Murder in German-Occupied Poland (Vadászat a zsidókra: Árulás és gyilkosság a német megszállás alatt álló Lengyelországban) (2013). A könyv elnyerte a Jad Vasém nemzetközi könyvdíját.

ejpress.org

[popup][/popup]