Varsó: összetaposták a mikrofont és felrúgták a hangszórókat a Holokauszt-kutató történész előadásán

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Holokauszt, Történelem

Jan Grabowski lengyel-kanadai történész kedden Varsóban tartott volna előadást arról, hogyan küzdött a lengyel vezetők azon törekvése ellen, hogy elhallgassák a holokauszt előtti és alatti antiszemitizmus történetével kapcsolatos kellemetlen igazságokat.

Kép forrása: Jan Grabowski

Mielőtt azonban Grabowski elkezdhette volna előadását, Grzegorz Braun – antiszemita kijelentéseiről ismert – szélsőjobboldali lengyel törvényhozó felrohant az előadói pódiumra, összetörte a mikrofont, felborította a hangszórókat és kiszakította a kábeleket a konnektorból- írja a Notes from Poland, egy független helyi csatorna. Braun, a Konföderáció párt képviselője később azt mondta, hogy azért zavarta meg a rendezvényt, hogy megvédje Lengyelország jó hírnevét Grabowski “történelmi propagandájával” szemben.

A varsói születésű Grabowski, az Ottawai Egyetem professzora, akinek apja zsidó holokauszt-túlélő volt, éles hangon bírálta Lengyelország azon erőfeszítéseit, hogy korlátozza a holokausztról szóló vitákat. Lengyelországban 2018 óta törvény tiltja, hogy „a lengyel államot” a náci bűnökben való bűnrészességgel vádolják.

Grabowski nemrégiben tanulmányt tett közzé, amely a lengyelországi holokausztról szóló Wikipédia-szócikkek torzítását tárta fel, ami a Wikipédia legfelsőbb vezetőinek beavatkozásához vezetett. A jobboldali nacionalisták részéről ez dühödt kritikát váltott ki, és még büntetőeljárás is indult ellene a kutatása miatt.

“Ilyesmi még soha nem történt velem, úgy éreztem magam, mintha az 1930-as évek Lengyelországában lennék” – idézték Grabowskit az előadásán történt incidens után.

Amikor a rendőrség a helyszínre érkezett, Braun képviselői mentességére hivatkozott, és nem is volt hajlandó elhagyni a varsói Német Történeti Intézetet – még akkor sem, amikor a rendezvényt már lefújták, és a közönség elhagyta a helyiségeket.

Braun állítólag azt mondta, hogy “nem hajlandó elhagyni az épületet, és megvédi a lengyel nemzetet a történelmi érzékenysége elleni provokatív támadástól. A németek nem fognak történelmet tanítani nekünk Lengyelországban”.

Amikor az intézet igazgatója, Milos Reznik megkérte Braunt, hogy hagyja abba az intézet tulajdonának rongálását, Braun azt mondta, hogy nem fogad el parancsot egy némettől, és azt mondta Rezniknek: “Takarodj Lengyelországból”. (Reznik amúgy cseh, nem német.)

Az intézet épülete előtt is tiltakoztak az előadás ellen. Ennek élén Robert Bąkiewicz, egy másik ismert nacionalista személyiség állt. A rendezvényt megelőzően a kormányzó Jog és Igazságosság által párt által irányított közszolgálati médiumok bírálták Grabowskit, a kormány által irányított Nemzeti Emlékezet Intézete pedig elítélte Grabowski előadását, amely szerint Lengyelországot akarja felelőssé tenni a zsidók elleni német bűnökért.

JTA

Címkék:holokauszt-relativizálás

[popup][/popup]