A Fauda alkotója visszamondta a Mathias Corvinus Collegium rendezvényén beharagozott fellépését

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A vendéglistáról váratlanul eltűnt Lior Raz neve.

Elöl: Lior Raz, a Fauda főszereplőjét alakító színész, forgatókönyvíró

A kormánysajtó számos nagyágyúja újságolta örömmel napokkal ezelőtt, hogy Lior Raz, a Fauda (magyarul: Káosz) című tévéfilm-sorozat egyik alkotója és kiemelt szereplője is fellép a kományközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány Esztergomban csütörtökön kezdődött, háromnapos rendezvényén.

Az izraeli Haaretz nyomán az infovilag.hu tudósított arról, hogy a napok óta ismert vendéglistáról váratlanul eltűnt Lior Raz neve.

A Haaretz szerint eleve kérdéses volt – így az infovilág – hogy egyáltalán miért akart is részt venni ezen a rendezvényen. Igaz, hogy bár nagy Orbán-rajongó, de a jelenlegi izraeli kormány igazságügyi reformjának nem csupán éles bírálója, hanem részt vesz a nagy tüntetéseken is. Eredetileg azért jött volna Magyarországra, mert mind ez ideig úgy tartotta: az MCC (Mathias Corvinus Collegium) kiváló platform arra, hogy kinevelje az új magyar konzervatív elitet. Most azonban hirtelen megváltozott a színész álláspontja. A Haaretz egyébként a budapesti izraeli nagykövetség erre vonatkozó twitter-bejegyzéséből értesült Lior Raz MCC-beli szerepléséről. A nagykövetség a botrány kitörése után törölte a bejegyzését.

A jobban értesültek néhány napja azt is tudták, hogy a „Barukh” írói néven alkotó, Izraelbe kivándorolt magyar költő a facebookon nyílt levélben fordult Lior Razhoz, és ebben óvta őt az Orbán-közeli rendezvényen való részvételtől:

„Ha elfogadod a meghívásukat, az olyan, mintha Izraelben egy Rothman vagy Levin rendezvényen beszélnél. Ne tedd! Orbán és Bibi ugyanazt a világot építik, azt a világot, ahol nincs hely a hozzánk hasonló embereknek.”

[popup][/popup]