A Fatah az “áruló” jelző visszavonását követeli a Hamasz részéről

Írta: Szombat - Rovat: Politika

 Miután a Hamasz a rivális Fatah harminc évvel ezelőtti álláspontjára helyezkedett, a Fatah szóvivője a több évtizedes kritika felülvizsgálatát követeli.

A Fatah és a Hamasz logói

A Hamasz a napokban olyan platformot fogadott el, ami erősen emlékeztet a PFSZ (ismert arab nevén: El Fatah) évtizedekkel ezelőtti álláspontjára. Ezután a Fatah vezetői elvárják, hogy a Hamasz kérjen elnézést azért, hogy vetélytársát sokáig árulással vádolta.

“A Hamasz által kiadott új dokumentum lényegében megegyezik a Fatah 1988-ban meghirdetett politikai programjával” – jelentette be Osama al-Qawasme szóvivő. Ez a palesztin állam létrehozását célozta a Nyugati parton, a Gáza-övezetben és Kelet-Jeruzsálemben, tehát a Hatnapos Háború során Izrael által elfoglalt területeken, de elismerte a zsidó állam létjogosultságát.

A mostani Hamasz álláspont elfogadja palesztin állam létrejöttét az Izrael által 1967-ben elfoglalt területeken, egyben Izrael létét „törvényellenesnek” minősíti és „Palesztina felszabadítására buzdít a (Jordán) folyótól a (Földközi) tengerig”. A palesztinok igényét hirdeti Izrael egész területére és követeli a menekültek leszármazottainak visszatérését. A Hamasz jelenlegi programja a korábbinak némiképp módosított változata, mely utóbbiban még az szerepelt, hogy elutasítanak mindenféle ideiglenes palesztin állam az 1967-es vonalakon belül. Az új platform nyelvezetét megtisztították az élesen antiszemita kitételektől.

Izraelben az új dokumentumot azzal utasítják el, hogy az „hülyére veszi a világot”.

Iszmail Hanije, a Hamasz és Mahmud Abbasz, a Fatah vezetője

Az állásfoglalást angol nyelven posztolták, miközben a Hamasz és a Fatah között változatlanul nagy a feszültség. Az ötoldalas programot Khaled Mashaal, a Hamasz száműzetésben élő és most leköszönő elnöke sajtótájékoztatón ismertette Katar fővárosában, Dohában. Az új elnök személye a hónap végére válik ismertté, miután a vezetőséget titkos szavazáson választják újra.

“A Hamasz minden olyan álláspontot elutasít, ami Palesztina felszabadításának alternatíváját jelenti a folyótól a tengerig.

Miközben elutasítja a cionista területfoglalást és nem hajlandó lemondani a palesztinok jogairól, a Hamasz fontolgatja szuverén és független palesztin állam létrehozásának gondolatát Jeruzsálem fővárossal, az 1967. június 4-i vonalakon belül, a menekültek és hontalanok visszatérésével otthonaikba, – ahonnan elűzettek –, mint a nemzeti konszenzus alapját.” A Hamasz vezetőinek nyilatkozata szerint a szervezet fenntartja jogát “az ellenállásra és a Palesztina felszabadítására irányuló dzsihádra”, és semmiképpen nem hajlandó Izrael elismerésére.

1988 novemberében a Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet elismerte „az ENSZ határozatait, amely az Izrael és Palesztina közötti két-állami megoldásra” hívtak fel.  A PFSZ, amelyet addig az USA terrorszervezetként tartott számon, kinyilvánította, hogy “megalapította Palesztinát, mint független államot és elismerte Izraelt mint a térség egyik államát.” Ez az állásfoglalás elegendő volt ahhoz, hogy az USA levegye a szervezetet a terrorista csoportok listájáról. Ezután Amerika, majd Izrael közvetlen tárgyalásokba léptek a PFSZ-szel.

A Fatah és a Hamasz azóta folytattak sikertelen tárgyalásokat, hogy utóbbi 2007-ben kiszorította a Mahmud Abbász elnök Palesztin Hatóságának fegyveres erőit Gázából, egy évvel azután, hogy a Fatah vereséget szenvedett a palesztin parlamenti választásokon.

Az utóbbi hetekben Abbász pénzügyi nyomást helyezett kilátásba, amely értelmében Gázában csökkentenék a fizetéseket és a segély mértékét, ezzel kényszerítve a Hamaszt, hogy az övezetben bizonyos pozíciókat adjanak át az Abbasz által ellenőrzött Palesztin Hatóságnak. A Hamasz vezetősége kijelentette, hogy nem hajlandók engedményekre.

Abbász keménykedése kisérlet arra, hogy Donald Trumppal történő Fehér Házbeli első találkozója előtt saját pozícióját erősítse a palesztinok vezetőjeként. Az amerikai elnök kijelentette, hogy az izraeli-palesztin békefolyamatot kívánja elősegíteni – a korábbi évtizedek kudarcai ellenére.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László

[popup][/popup]