A belga külügyminiszter üdvözli, német kollégája kritizálja  az izraeli politikusok elleni elfogatóparancsot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Hadja Lahbib belga külügyminiszter teljes mellszélességgel támogatta a lépést, Alexander Schallenberg óvatosan bírálta.

Alexander Schallenberg és Hadja Lahbib (Forrás: Wikimedia COmmons)

A büntetlenség elleni küzdelem, bárhol is történjenek a bűncselekmények, prioritás Belgium számára; a bűncselekményekért felelősségre vonásnak kell járnia, függetlenül attól, hogy ki áll azok mögött – jelentette ki a belga külügyminiszter hétfőn.

Hadja Labhib közleményében arra reagált, hogy Karim Khan, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben háborús és emberiesség elleni bűnök feltételezett elkövetése miatt.

Hadja Lahbib kijelentette, Belgium támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját, és hangsúlyozta: az elfogatóparancs iránti kérelem mind a Hamász, mind az izraeli tisztviselők ellen “fontos lépés a palesztin helyzet kivizsgálása érdekében.

*

“A Hamász-vezetők és a két izraeli tisztségviselő elleni egyidejű elfogatóparancs-kérelem azt a hamis látszatot kelti, hogy a két fél között egyenlőség áll fenn” – áll a német külügyminisztérium szóvivőjének közleményében.

A szóvivő szerint a Hamász “barbár mészárlást” követett el október 7-én a dél-izraeli településeken.

“A Hamász továbbra is kimondhatatlan körülmények között tart izraeli túszokat, rakétákkal támadja Izraelt, és a gázai civil lakosságot emberi pajzsként használja” – tette hozzá.

“Az izraeli kormánynak joga és kötelessége megvédeni és megvédeni ettől a népét” – szögezi le a szóvivő.

Ebben az összefüggésben azonban “egyértelmű, hogy a nemzetközi humanitárius jog minden kötelezettségével együtt alkalmazandó” – mondja a német szóvivő.

MTI/ToI

Címkék:elfogató parancs, ICC

[popup][/popup]