A BBC szerint Jézus „palesztin zsidó” volt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Hagyomány, Politika, Történelem

A BBC World Service Heart and Soul  sorozatának „Black Jesus” c. rádióadásában december 18-án a műsorvezető Robert Beckford azt állította, hogy Jézus palesztin volt. (Az angol “Palestinian” szó palesztínai és palesztin értelemben is használható.)

Rembrandt: Fiatal zsidó férfi, mint Krisztus

Tette ezt annak ellenére, hogy a „Palesztina” elnevezés mintegy száz évvel a Jézus halála után keletkezett, azt követően, hogy a rómaiak leverték a Bar Kohba vezette felkelést.

Az adásban Beckford helyesen utalt arra, hogy a művészi ábrázolásokon Jézust helytelenül ábrázolják szőkén és európaiként, amikor azonban az identitás került szóba, „első századi palesztin zsidónak” nevezte. Korábban, december 13-án a BBC Radio Scotland Sunday Morning c. műsorában is elhangzott, hogy Jézus ’palesztin’ volt, és zsidóságára semmi utalás nem történt.

A Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America (CAMERA) nevű szervezet az év elején kritikával illette The New York Times-t, annak hasonló pontatlanságáért:

„Jézus idejében Betlehem és Jeruzsálem Júdea, Názáret pedig Galilea része volt. A terület, ahol Jézus élt, csupán a második században, azaz jóval keresztre feszítése után kapta a Palesztina nevet, ezért az ’első századi Palesztina’ teljesen fiktív…”

Kr.u. 132-ben, mintegy száz évvel Jézus halála után a zsidók a Bar Kohba felkelés idején harcoltak a rómaiak ellen. Annak leverése, 135 után a rómaiak azzal büntették a zsidókat, hogy országuk nevét Palesztinára nevezték át, hogy más népek is tanuljanak abból, mi lesz, ha föllázadnak. A filiszteusok a zsidók ősellenségei voltak; kihalt égei-tengeri nép, akiket a zsidók gyűlöltek, barbároknak tartottak és megvetettek.”

A CAMERA felkéri a BBC-t, hogy tisztázza a történeti pontatlanságokat.

 jpost.com – Bassa László

Kapcsolódó cikk: Jézus, a palesztin

Címkék:BBC, Jézus, Palesztina

[popup][/popup]