95%-os feldolgozottságnál is 33:32 arányban vezet a Kék-Fehér a Likuddal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Csütörtök reggelre virradóan is tart még a bizonytalanság Izraelben, a választáson leadott szavazatok 95%-át számolták meg.

Ganz és Netanjahu (Fotó: Miram Alster, Hadas Parush/Flash90)

Nem változott az összkép: továbba is 33:32 a mandátumarány a Kék fehér javára a Likuddal szemben. Helyi idő szerint hajnali 5.17-kor a Kék-fehér 1,035,635 szavazatnál állt a Likud 1,010,246 voksával szemben – írja a Times Of Israel.

Koalíciós találgatások zajlanak, és a pártok között is beindult az egyeztetés. A jobboldali blokkot létrehozó Netanjahu éles szavakkal kelti ki az “arab anticionista pártok” lehetséges bevonásáról a koalíciókötésbe.

Benny Ganz, a Kék fehérek listavezetője ezt nem zárta ki a választás éjszakáján.

A Jiszrael Bejténu radikális jobbodali vezetője, Avigdor Liberman, aki korábban Netanjahu természetes szövetségesének számított, de a legutóbbi választás után nem kívánt vele koalícióra lépni a vallásos pártok részvétele miatt, elhárította egy olyan kormányban való részvétel lehetőségét is, amelyben arab pártok is szerepelnek, és nagykoalícióra hívott fel, melyben nem szerepelnek vallásos pártok.

Nagykoalícióra azonban a Kék fehérek – a pillanatnyilag legvalószínűbb pár, mely elsőként kormányalakítási felkérést kaphat az államfőtől – előzetes bejelentéseik szerint csak egy Netanjahu nélküli Likuddal hajlandóak.

Nehéz koalíciós tárgyalásokra lehet számítani, azonban a harmadszor is megismételt választást mindenki el akarja kerülni.

Csütörtökre virradóra még mindig így fest a mandátumarány:

Kék-fehér – 33
Likud – 32
Egyesült Lista (arab pártok) – 12
Sasz – 9
Jiszrael Bejtenu – 8
United Torah Judaism – 8
Jamina – 7
Labor-Gesher – 6
Demokratikus Tábor – 5

 

[popup][/popup]