Liberman a királycsináló?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A választás nyomán valószínűsíthető patthelyzet egyik lehetséges feloldása az, hogy a keményen szekuláris Avigdor Liberman, pártja, a Jiszrael Beiténu élén kiszorítja a nagykoalícióból az ultraortodoxokat (Egyesült Tórapárt, Sasz) és a vallásos cionistákat (Jamina). A kampány idején végig ezt a célját hangoztatta.

Eli Avidar, a párt képviselője a Kneszetben, nyilatkozott a The Jerusalem Postnak, és megerősítette: „Nem csatlakozunk egy szűk koalícióhoz, hanem Benny Gantz vagy Benjamin Netanjahu közül azt támogatjuk, aki nemzeti egységkormányt szándékozik alakítani. Amennyiben nem érdekeltek ebben, egyiküket sem javasoljuk miniszterelnöknek.”

Avidar ugyancsak hangsúlyozta, hogy a Jiszrael Beiténu semmi esetre sem szeretne harmadik választási kört, és mivel megerősödött, támogatásuk nélkül a Kneszetet nem is lehet feloszlatni. Netanjahu karrierjének végét sem üdvözölnék a Kék-fehérekkel kis koalícióban.

Liberman a választás napját azzal töltötte, hogy a párt erősségeként számon tartott településeken a híveket, és a szekuláris lakosságot szavazásra ösztökélje. Azokat a helyeket látogatta, ahol a „vallási kényszer” elleni küzdelem a legélesebb.

A napot azzal kezdte, hogy odahaza, a Nyugati Parton lévő Nokdimban leszavazott és hangoztatta, hogy „Izrael Állam összes állampolgárának választani kell, ez kötelességünk.”

Onnan az ország központi és tengerparti vidékére indult.

Meglátogatta az asdodi BIG bevásárlóközpontot, ahol 2018 januárjában, védelmi miniszterként sabatkor shoppingolt, tiltakozásul a vallásos nyomás és az ultraortodoxok által erőltetett mini-market törvény ellen. A törvény az önkormányzatoknak megtiltotta a kiskereskedelmi boltok hosszabb nyitva tartását.

Innen Liberman Tel-Avivba ment, és megállt a „Zsidó Hídnál”, ami egy állami pénzen épülő gyalogos átkelő az Ayalon gyorsforgalmi út fölött. A szombat szentségét hirdető ultraortodox pártok nyomására az építkezést több egymást követő szombaton felfüggesztették. A tel-avivi tanács panaszt tett a legfelsőbb bíróságnál. Liberman itt rövid beszédet tartott: „Tartjuk magunkat a Sabat szentségéhez, de az élet szentsége talán még fontosabb. Aki úgy tartja, hogy az élet követelményeihez igazodva kell tevékenykednünk, szavazzon a Jiszrael Beitenura, aki nyolc órát akar dugóban vesztegelni minden vasárnap, ne szavazzon ránk.”

Az út innen Tel Aviv népszerű Sarona piacára vezetett, ahol Liberman az „élni és élni hagyni” jelszót hangoztatta. „Mi vagyunk az egyetlen párt, amely a nemzeti egység kormányát komolyan támogatja. Más pártok számára ez szlogen, mi vagyunk rá a garancia.”

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

Címkék:Liberman, patthelyzet

[popup][/popup]