Netanjahu: Nem szabad, hogy anticionista arab pártokra támaszkodó kormány jöjjön létre

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ultraordox és jobboldali pártok készek Izraelben a meggyengült Netanjahu mögé állni és egységfrontot képezni a Kék-fehérrel alakítandó szekuláris egységkormány ellen. 

Netanjahu a jobboldali és vallásos pártok vezetőivel (Fotó: Likud)

Netanjahu irodájában találkozott a választás másnapján a jobboldali és vallásos pártok vezetőivel, illetve külön fogadta az ultraortodox Sasz vezetőjét, Arje Derit.

Találkozóit követően úgy fogalmazott:

“Most, hogy jobboldali blokkot alakítottunk, két lehetőség kínálkozik. Egy kormány, melyet én vezetek, vagy egy veszélyes kormány, mely az arab pártokra támaszkodik. Most, amikor inkább mint valaha, hatalmas biztonsági és politikai kihívásokkal nézünk szembe, nem szabad, hogy olyan kormány jöjjön létre, amely anticionista arab pártokra támaszkodik. Minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy megelőzzünk egy ilyen veszélyes kormányt.”

A jogszokásoknak megfelelően, az államelnök a legtöbb mandátumot elnyert párt listavezetőjének kínálja fel a kormányalakítási lehetőséget, beleértve a nagykoalíció lehetőségét is.

Mint ismeretes, a választások előtti bejelentések szerint a Kék fehér egy Netanjahu nélküli Likuddal kész lenne a nagykoalícióra. Nem zárták ki az Egyesült Listával (az arab pártok szövetségével) való tárgyalást sem egy jobbközép-baloldali koalícióban való részvételre, amiben azonban Liberman jobboldali pártja, a Jiszrael Bejtenu nem lenne hajlandó részt venni, így nem lenne meg a kormányalakításhoz szükséges többsége a Ganz vezette Kék-fehér tábornak.

Netanjahu lépése a kisebb jobboldali és vallásos pártok összefogására a jogszokáson aligha változtat, hogy a legtöbb mandátumot elnyert párt kap először lehetőséget a kormányalításra. Egyébként a mandátumbecslések szerint – 90%-os szavazatfeldolgozottságnál – az összes jobboldali és vallásos pártnak sem lesz meg a szükséges többsége a kormányalakításhoz.

A szavazatok számlálása még folyik, vélhetően csütörtök reggelre derül ki, melyik párt nyerte el a voksok alapján a legtöbb mandátumot, így ki kaphat kormányalakítási megbízást.

[popup][/popup]