Megkaphatják támogatásukat a Holokauszt túlélői 

Írta: Szombat - Rovat: Politika

December 30-án dr. Gál András Levente kormánybiztos egyeztetést tartott a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK), valamint a MAZSIHISZ képviselőivel a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatás kifizetéséről. Mint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium-MAZSÖK közös sajtóközleménye fogalmaz: a Kormány rendkívüli beavatkozására van szükség ahhoz, hogy a holokauszt túlélői megkaphassák támogatásukat.

 

A Kormány és a MAZSÖK közt 2007-ben megkötött támogatási szerződés szerinti elszámolást a MAZSÖK-nek a mai napig nem sikerült maradéktalanul teljesíteni, mert a MAZSÖK által igénybe vett külföldi közreműködő szervezet, a Claims Conference több ponton nem tudott megfelelni a szerződés elszámolással kapcsolatos előírásainak.

 

mazsokillusztracio.jpg

Képünk illusztráció

Zoltai Gusztáv, a MAZSÖK régi kuratóriumának társelnöke, a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója, valamint Szabó György, az újonnan kinevezett kuratórium elnöke is egyetértettek abban, hogy elkerülhetetlen a támogatási szerződés alapvető módosítása.

Ennek megfelelően a támogatási szerződést a felek közös megegyezéssel módosítják annak érdekében, hogy a MAZSÖK elszámolási kötelezettsége egyszerűsödjön, így a holokauszt Magyarországon élő túlélőinek juttatandó támogatás január első felében átutalásra kerülhet a MAZSÖK bankszámlájára – fogalmaz a sajtóközlemény.

[popup][/popup]