’Chinese food’ helyett hanuka-parti

Írta: Szombat szerk. - Rovat: Politika

December 24-én a zsidónegyed alternatív kocsmáinak és kávéházainak egy része nyitva tartott, hogy a nem-karácsonyozók, vagy a családi ajándékozás után szórakozni vágyók is eltölthessék valahol az estét. Másutt kínai vendéglőkben jönnek össze a zsidók, ahogy a klasszikussá vált klipből tudjuk, de ehhez nemcsak zsidókra, hanem jelentős létszámú kínai populációra is szükség van.

 

Másutt kínai vendéglőkben jönnek össze a zsidók, ahogy a klasszikussá vált klipből tudjuk, de ehhez nemcsak zsidókra, hanem jelentős létszámú kínai populációra is szükség van.

 

Pesten inkább a zsidónegyed klasszikussá vált helyei tartanak nyitva ilyenkor, s minthogy idén a hanuka egybeesett karácsonnyal, sok helyen hanukai rendezvényeket is tartottak.

A Sirályban a Negyed6Negyed7 fesztivál keretében a ZuSammen adott koncertet, de nyitva volt a Szóda, a Garzon, a Doblo, a Mikka Tivadar mulató, és aki a késő éjszakában végigtalpalt a zsidónegyeden, más helyeken is életjeleket láthatott.

 

negyedhatnegyedhét_koncert.jpg

Koncert a Negyed6Negyed7 fesztiválon

 

A Mazsihisz Ifjúsági Csoportja, melynek élére nemrég választották meg Huszár Andrást, ételosztással egybekötött hanukapartit tartott az Anker Klubban. Ötszáz adag étel kiosztását vállalták hajléktalanoknak, és a szociális akció után ingyenes partit rendeztek fiataloknak, welcome drinkkel, humusszal, pitával, kézműves csokoládéval, éjjel 11-kor hanukai gyertyagyújtással Darvas István rabbival.   

 

hanukaételosztás_6.jpg

Ételosztás az Anker közben

 

Néhány nappal korábban hat zsinagógai körzet – a Frankel, a Lágymányos (Bét Salom), a Hunyadi téri, a Dél-Pest, Páva és a Dózsa György úti – fogott össze, és rendezett nagyszabású hanukai mulatságot a Frankel zsinagógában, mintegy 100 közreműködővel és 1000 fős közönséggel, ahogy az esemény facebook oldala adja hírül. 

 

közöshanuka_5.jpg

Hat körzet Hanukája

 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület pedig a Gödör Klubban rendezett hanukai koncertet a Zene a Rasszizmus Ellen projekttel, a brit követség és más támogatók segítségével, Verő Tamás rabbi gyertyagyújtása mellett.

 

gödörhanuka_1.jpggödörhanuka_2_jo.jpg

Verő Tamás meggyújtja Hanuka első lángját, és fiatalok a Gödörben

 

[popup][/popup]