Rachel Weisz-szel és a Tagadással nyit ma a Budapesti Zsidó Filmfesztivál

Írta: Szombat - Rovat: Film, Kultúra-Művészetek

November 17-20. között a Művész Mozi és a Kino Cafe Mozi ad helyet a Budapesti Zsidó Filmfesztiválnak, amely már ötödik éve hozza el nemzetközi filmtermés zsidó vonatkozásokkal rendelkező legjobb műveit Magyarországra.

denial_1_photo-by-laurie-sparham

A fesztivált a Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja; a valós eseményeket feldolgozó film a holokauszt-tagadás és a véleményszabadság témáját járja körül: Deborah Lipstadt amerikai történésznek bíróság előtt kell megvédenie igazát – és ezzel együtt a XX. század történelem legborzalmasabb tényeit -, amikor megjelent könyve kapcsán egy ismert brit holokauszttagadó rágalmazásért bepereli és teátrálisan 1000 dollárt ajánl fel annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál a gázkamrák egykor volt létezésére.

A fesztivál díszvendége Deborah Lipstadt, akivel a november 17-i megnyitó mellett a fesztivál zárónapján egy, a holokauszt-tagadásról szóló beszélgetés során találkozhatnak az érdeklődők.

A válogatás több filmje is felveti a múlttal való szembenézés, és annak elkerülésének a kérdéseit, amelyek körüljárása évszámtól és földrajzi koordinátáktól függetlenül is izgalmas utazást ígér.  A filmfesztivál kísérőprogramjai között tematikus beszélgetések és a Hosszúlépés városi sétái szerepelnek.

Alexander Fehling (Rolle: Johann Radmann)

Alexander Fehling A hallgatás útvesztője c. filmben

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidó kultúra rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség. A fesztivál főtámogatója a Jewish Joint Distribution Committee (JDC), amelynek magyarországi szervezete az 1991-ben alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS).

Időpont: 2016. november 17-20. Helyszínek: Művész Mozi, Kino Cafe Mozi

Részletes program

 

 

[popup][/popup]